Ønsker større digitalt løft

NRK får 36 mill. kroner ekstra øremerket digitalisering av filbasert produksjon. For lite, mener NRKs teknologidirektør Arild Hellgren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi har fortsatt tunge økonomiske løft foran oss i overgangen til den digitale hverdagen, og skulle gjerne hatt mer til dette, sier Hellgren.

Liker ikke øremerking

Han presiserer likevel at han er enig med kringkastingssjef Bjerkaas som har erklært seg «godt fornøyd» med foreslått lisensøkning for NRK i statsbudsjettet.

– Det er vanskelig å være misfornøyd når økningen er i den størrelsesorden vi ba om, sier Hellgren. Men når det gjelder statsbudsjettets passus om «øremerket» beløp til digitalisering av filbasert produksjon, er han ikke like fornøyd.

– Vi er aldri fornøyd med øremerking, og for å få gjennomført digitaliseringen av NRK-produksjonen kreves langt større beløp, påpeker Hellgren.

150 digitale millioner

Ifølge Hellgren er det vanskelig å tallfeste nøyaktig hvor mye NRK bruker på digitaliseringsovergangen, fordi det fordeler seg både på det løpende driftsbudsjettet og på investeringsbudsjettet. Han antyder likevel at beløpet for digital produksjon i 2008 kan ligge på drøye 150 millioner kroner.

I begrepet digital filbasert produksjon ligger både løpende programproduksjon og digitalt arkiv. NRK har brukt store ressurser og midler til å digitalisere sitt omfangsrike arkiv, men på dette feltet gjenstår så mye at budsjettbiten på 36 millioner kroner til dette, likevel blir som en dråpe i havet.

– Vi anslår at det vil koste NRK 250 millioner kroner å digitalisere hele fjernsynsarkivet, noe som tilsvarer nærmere 500 årsverk. Og selv om vi skulle bruke hele det øremerkede beløpet til å digitalisere fjernsynsarkivet, vil det med det foreslåtte beløpet ta om lag sju år å få gjennomført, sier Hellgren.

Powered by Labrador CMS