Produksjonsstøtten på stedet hvil

Regjeringen foreslår ingen kroneøkning i produksjonsstøtten til norske aviser i 2008. Vinnerne er samiske aviser, som får øket sin støtte med fem millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kulturdepartementet foreslår å bevilge 251,8 millioner kroner i produksjonsstøtte i 2008. Det er nøyaktig samme beløp som i 2007. Også for inneværende år videreførte Kulturdepartementet produksjonstilskuddet til avisene på samme nominelle nivå som året før.

– Vi vil videreføre pressestøtten. Vi har sagt at vi skal øke produksjonstilskuddet, men ikke i år, uttalte Trond Giske da 2007-budsjettet ble presentert for et år siden. Begrunnelsen var at avisene generelt hadde en solid økonomi, på grunn av gode konjunkturer. Det samme gjelder tydeligvis for 2008.

En svekkelse

Avisene får altså heller ikke i 2008 mer produksjonsstøtte fra staten. Departementet foreslår å videreføre bevilgningen på posten på samme kronenivå som i 2007. I realiteten betyr det en svekkelse av støtten, fordi avisene ikke får kompensert for prisstigningen.

Regjeringen ga i fjor i tillegg uttrykk for et ønske om å målrette tilskuddet mot de avisgruppene som har spesielt vanskelig økonomi, og varslet derfor endringer i forskriften for tildeling.

Regjeringen videreførte også den nye portostøtten til de avisene som har blitt hardest rammet av Postens prisøkning. Den lød på 14,3 millioner kroner for 2007. Beløpet økes til 14,9 millioner kroner i 2008.

Mer til samiske aviser

Regjeringen foreslår å øke tilskuddene til de samiske avisene med 5 millioner kroner i 2008, for å bidra til etablering av en samisk dagsavis.

«De samiske avisene spiller en uvurderlig rolle for demokratisk debatt og språkutvikling i det samiske samfunnet. Regjeringen legger til grunn at en dagsavis vil kunne ha en helt annen funksjon som informasjonskilde og debattforum enn dagens fådagersaviser», heter det i budsjettinnstillingen.

Regjeringen er derfor innstilt på å legge til rette for økt utgivelseshyppighet i de samiske avisene og foreslår å øke tilskuddet til samiske aviser med 5 millioner kroner.

Departementet vil i denne sammenheng foreta en ny vurdering av regelverket for pressestøtten til de samiske avisene. Spørsmålet vil bli nærmere omtalt i den kommende stortingsmeldingen om samepolitikk.

Noe mer til minoritetsaviser

Tilskuddet til minoritetsspråklige publikasjoner, som skal fremme mulighetene for samfunnsdeltakelse og kulturell utfoldelse hos personer med minoritetsbakgrunn, overføres fra 2008 fra pressestøtten og til en annen post i kulturbudsjettet.

Sju publikasjoner mottok tilskudd på til sammen 1,1 mill. kroner i 2006. For 2008 foreslår departementet at totalt 1,4 mill. kroner settes av til minoritetsspråklige publikasjoner. Midlene fordeles av Medietilsynet i tråd med fastsatt forskrift.

Teknisk overføring

I Stortingsproposisjon nr. 1 (2006-2007) foreslo departementet at forvaltningen av midlene til enkeltpublikasjoner skulle skje av Norsk kulturråd. Dette sluttet Stortinget seg til. For å sikre samsvar i bevilgningene til Norsk kulturråd foreslår departementet at denne delen av bevilgningen overføres til kapittel 326 post 55, hvor Kulturrådet mottar øvrige budsjettrammer som skal fordeles til publikasjoner.

Bevilgningen på posten for pressestøtte reduseres derfor med 12,9 millioner kroner. Som følge av denne disposisjonen reduseres samleposten for pressestøtte fra 308,2 millioner kroner i år til 300.3 millioner neste år.

Det særskilte distribusjonstilskuddet til avisene i Finnmark foreslås videreført på samme realnivå som i 2007, med 1,7 millioner kroner. Ni aviser omfattes av denne ordningen.

Powered by Labrador CMS