Reagerer på økt støtte til Ságat

Direktøren for A-presseavisene i Finnmark, Ola Finseth, liker dårlig at samiske Ságat får økt pressestøtte. – Konkurransen må skje på like vilkår, mener han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Finseth, som er direktør for A-presseavisene Finnmarken og Finnmark Dagblad, er lite glad for at Kulturdepartementet gir norskspråklige Ságat nye millioner fra samlebevilgningen til samiske aviser.

– Ságat må konkurrere ut fra de samme rammevilkårene som de andre avisene som kommer ut på norsk i Finnmark, mener Finseth. A-pressen kontrollerer i dag 56 prosent av avisopplaget i Finnmark.

– Ikke en lokalavis

Sjefredaktør og daglig leder Geir Wulff i Ságat, som i fjor hadde et opplag på 2523, avviser kritikken:

– Ságat er en samisk avis, og ikke en lokalavis som de andre avisene i Finnmark. Det står vel ikke så dårlig til med A-pressen at lille, frittstående Ságat representerer noen trussel mot dem eller andre mediekonsern.

Fikk lekkasje

Ifølge budsjettforslaget fra Kulturdepartementet får 51 år gamle Ságat fordoblet sin statsstøtte, fra fire til åtte millioner kroner, i 2008. Avisa planlegger nå å øke fra tre til fem ukentlige utgivelser og satse sterkere også på de samiske minoritetsområdene lenger sør i landet.

Økningen i den totale støtten til de samiske avisene, fra 13,9 til 18,9 millioner kroner, kom ikke som noen stor overraskelse på Wulff og hans stab. Lekkasjen ble gjort kjent på et møte med statsministerens stabssjef, finnmarkingen Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, for en måneds tid siden.

– Dette er et stort løft for samisk presse. Det vil gjøre det mulig at vi i løpet av neste år kan ha på plass to samiske dagsaviser. Ságat på norsk og en annen på samisk, sier Wulff.

– Uvurderlig rolle

I sitt budsjettforslag skriver Kultur- og kirkedepartementet at de samiske avisene spiller en uvurderlig rolle for demokratisk debatt og språkutvikling i det samiske samfunnet. De tre samiske avisene kommer i dag ut henholdsvis tre (Ságat) og to (Min Áigi og Áššu) ganger per uke. Min Áigi og Áššu, som utgis på samisk, har vedtatt sammenslåing for å etablere en samisk dagsavis. De får økt sin pressestøtte fra ni til ti millioner kroner i 2008.

«Regjeringen legger til grunn at en dagsavis vil kunne ha en helt annen funksjon som informasjonskilde og debattforum enn en fådagersavis. (…) I denne sammenheng vil det også være nødvendig å foreta en ny vurdering av innretningen av pressestøtten til de samiske avisene. Spørsmålet vil bli nærmere omtalt i den kommende stortingsmeldingen om samepolitikk», heter det i Kulturdepartementets budsjettinnstilling.

Skrint marked

Ola Finseth er bekymret for at regjeringen, gjennom å styrke Ságats økonomi, skal bidra til at konkurransebildet i Finnmark blir endret.

– Men er det ikke bra med økt konkurranse, da?

– Jo da, men de andre avisene opererer i et allerede skrint marked. Jeg synes vi skulle få lov til å konkurrere på noenlunde like vilkår. Da ville det vært rimelig at Ságat får pressestøtte på lik linje med Altaposten og Sør-Varanger Avis, som får støtte ut fra sine opplag, mener Finseth.

Liker det dårlig

Ola Finseth er også skeptisk til Ságats posisjon som samisk avis.

– Min definisjon på en samisk avis er at den skriver på samisk. Ságat er en norskspråklig avis som skriver mye om samiske saker, men det gjør også andre aviser i Finnmark. Antakelig minst like mye. Som norskspråklig er Ságat en direkte konkurrent til både Finnmark Dagblad og Finnmarken. Vi er ikke kjent med alle planene deres, men hvis de gjør som vi har hørt og etablerer et lokalkontor i Alta, så vil også Altaposten bli berørt, sier Finseth.

Forstår ikke samisk

Geir Wulff sier at det er en god grunn til at Ságat er norskspråklig.

– En undersøkelse av det samiske manntallet i 2000 viste at om lag 75 prosent er totalt avhengig av å få informasjon på norsk. Nettopp dette, at så mange samer ikke forstår de ulike samiske skriftspråkene godt nok, er den historiske årsaken til at Ságat skriver på norsk.

Powered by Labrador CMS