– Som forventet

Både Norsk Journalistlag og avisutgiverne setter sin lit til mediestøtteutvalget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Styreleder Ivar Rusdal i Mediebedriftenes landsforening sier at Kultur- og kirkedepartementets forslag til pressestøtte for 2010 er omtrent som forventet. Han karakteriserer økningen på 3,1 prosent som en justering i forhold til prisstigningen, og er glad for at det ikke ble en reduksjon.

– Det skjer ikke noen realitetsendringer denne gangen. Jeg vil tro at årsaken er at mediestøttekommisjonen ikke er nedsatt ennå. I verste fall kunne det jo skje en reduksjon, så vi må være glade for lite og se det positive i det.

Venter på kommisjon

– Hvordan påvirker dette premissene for å drive norske medier i dagens situasjon?

– Det var vel ingen som hadde forhåpninger om dramatiske endringer. Det er to grunner til det; den finansielle situasjonen gjør at det ikke er naturlig å prioritere pressestøtten nå, og så er det kommisjonen som skal se på støtten. Jeg tror ikke regjeringen vil sende noen signaler før arbeidet deres er gjort, sier Rusdal.

MBL er i gang med en rekke tiltak, som å få flere unge lesere, prosjektene til Avis i Skolen samt utvikling av elektroniske lesebrett. Sistnevnte er en publiseringskanal bransjen mener vil bety mye for mediehusene i framtiden.

– En forståelse for nødvendigheten av nullmoms også på elektronisk innhold, er derfor et viktig mål for mediebransjen. Vi hadde et håp om regjeringens forståelse for nullmoms på elektronisk innhold. Det ble dessverre ikke oppfylt i årets budsjettforslag, sier MBL-lederen.

Ikke helt fornøyd

NJ er heller ikke helt fornøyd med departementets budsjettforslag, når det gjelder pressestøtten.

– Det er ikke tvil om at vi skulle ønske det var mer. Særlig siden regjeringen de siste fire årene ikke har oppfylt løftet om å øke støtten reelt, sier NJ-leder Elin Floberghagen.

– Hva slags signaler sender regjeringen med denne økningen?

– Det sender signal om at det er business as usual i forhold til pressestøtte. Men jeg er samtidig glad for at regjeringen varsler i budsjettet at det skal settes ned et utvalg som skal se på mediestøtten.

Powered by Labrador CMS