Russland (45)

En russisk gravejournalist ble torsdag dømt til tre og et halvt års fengsel for brudd på ekstremistloven. Medierettighetsforkjempere fordømmer saken.

HRW mener tradisjonelle mediehus er talerør for myndighetene.

Ingen representanter fra norske medier deltar når radioaktivt avfall skal fjernes fra Andrejevbukta i Russland om to uker, melder NRK. 

Kravet til retten er å få kjent innreiseforbudet ugyldig.

Mener britiske BBC støtter opposisjonslederen Aleksej Navalnyj.

Dmitrij Popkov er funnet skutt og drept, opplyser russisk politi til nyhetsbyrået RIA Novosti. 

I et brev fra ambassaden til NJ går det fram at innreiseforbudet er et svar på at «uønskede personer» ikke lenger får reise til Svalbard.

The Independent Barents Observer-redaktøren ble onsdag nektet å komme inn i Russland.

– Det er ikke overraskende, sier en bitter Windstad til Journalisten.

Det er viktigere enn før å stå opp for den frie presse. Men da må pressen være i stand til å stille de rette spørsmålene, mener han. 

Russisk desinformasjon og spredning av falske nyheter øker i Sverige, ifølge en studie fra Sveriges utenrikspolitiske institutt (UI).

To journalister ved NRK Finnmark fikk beskjed om at de var uønsket på øvelsen og i området.

Redaksjonen hun leder avslørte hvordan flere personer i kretsen rundt president Vladimir Putin har store verdier i skatteparadis.

Og i Russland vil sjefen for landets øverste føderale organ for politietterforskninger ha mindre demokrati og ytringsfrihet.

To nordmenn ble denne uken utvist fra Russland etter å ha snakket om menneskerettigheter på TV. Russiske myndigheter sier de hadde feil visum.

Den russiske journalisten Dmitri Tsilikin ble funnet drept i leiligheten sin i St. Petersburg torsdag kveld. Politiet etterlyser datamaskinen og mobiltelefonen hans.

Den russiske mediemogulen og tidligere ministeren Mikhail Lesin, som ble funnet død i Washington i fjor, døde av slag mot hodet, fastslår amerikanske granskere.

Protesterte foran det norske generalkonsultatet i Murmansk mot sparkingen av Barents Observer-redaktør Thomas Nilsen.

KOMMENTAR: – Heretter vil nettstedet bli sett på som norsk propaganda. Det er tragisk.

Sider