ØSTHAVET ble årets lokalavis

Tre jenter driver avisen som ble kåret til Årets Lokalavis.

På landsmøtet i Landslaget for lokalaviser i Haugesund forrige helg, ble den lille lokalavisen ØSTHAVET, som dekker kommunene Kiberg og Vardø, kåret til årets lokalavis. Juryen berømmet avisen for god layout, god journalistikk og godt språk.

ØSTHAVET har små ressurser og kommer ut hver torsdag med 16 sider, og drives av tre unge jenter. Redaktør er Vibeke Madsen, Mona Askerød er redaksjonssekretær og journalist og Anita Enoksen er ansvarlig for annonsene.

Himmelfalne

Hvem som får årets lokalavis er en godt bevart hemmelighet helt frem til prisutdelingen under festmiddagen på LLA-landsmøtet, og de to som var på landsmøtet fra prisvinneravisen var mildt sagt himmelfalne da seieren var et faktum.

Avisen har kommet ut bare vel et år, og juryen – som besto av Sigmund Hansen fra NRK-Rogaland og Journalistens redaktør Jan Otto Hauge berømmet avisen for å få utrolig mye ut av sitt produkt. Avisen har gode ledere og et imponerende stoffområde som tydelig engasjerer lokalsamfunnet.

Bladet Harstad og Sykkylvsbladet kom nærmest opp til årets prisvinner, og fikk også mye ros og ære av juryen.

Ressurskampen

Landsmøtet i LLA er en stor mediebegivenhet for organisasjonens 70 medlemsaviser, og generalsekretær Rune Hetland sier til Journalisten at kampen for pressestøtten og de økonomiske rammebetingelsene er den viktigste for organisasjonen.

Stor var derfor gleden i LLA vel en uke etter landsmøtet, da det kom beskjed fra Posten at man der i gården gikk med på at også ukeavisene skulle få status som dagsaviser i Postens portosystem. Det betyr reduserte portotakster med mellom halvannen og to millioner kroner for landets lokalaviser.

Frank Kjøde fra Sykkylvsbladet ble gjenvalgt som LLA-leder på årsmøtet, og styrer en organisasjon av lokalaviser med opplagsvekst. Landsmøtet ble avviklet i kjent stil, og denne gang med et innlagt etikkseminar, hvor Norsk Presseforbund stilte med forelesere til debatt og læring.