Eva Jolys gode råd

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Spesialrådgiver Eva Joly i Justisdepartementet inviterte journalister til å holde fokus i korrupsjonssaker. I bunn og grunn handler de om vår alles sikkerhet og våre rettigheter, mener hun.

Etter åtte uker som regjeringens korrupsjonsjeger åpnet Eva Joly Sommerkonferansen. Hun snakket om sine erfaringer som forhørsdommer i Frankrike, og hvordan hun arbeider for Justisdepartementet i Oslo.

Hvordan Kjell Inge Røkke fikk båtsertifikatet sitt er i hennes øyne en bitte liten sak satt opp mot korrupsjon, slik hun har sett det blant annet i Elf-skandalen.

Her er hennes råd til journalister som vil undersøke økonomisk kriminalitet:

** Se hvordan folk lever. Er det samsvar mellom livet de lever og regnskapene de leverer? – Når noen bruker 30 millioner kroner per måned, så synes jeg det er en interessant opplysning.

** Følg pengestrømmen. Det er lettere å gå videre fra en pengekonto enn å følge et individ.

** Følg elektroniske spor.

** Følg handlingene. Det er ikke hva personene sier som er viktig, men hva de gjør. Konsentrer dere om fakta: Følg handlingene, ikke uttalelsene.

** Sannsynlighetsberegning. Hvis det er én mulighet av en million for at en begivenhet skjer, og du vet det har skjedd to ganger: let etter den virkelige forklaringen.

** Legg fakta til fakta.

** Vær nøye. Du kan ta feil, og det kan være uopprettelig.

** Hold fokus. Korrupsjon kan true selve demokratiet. – Vær bevisste på at dere påvirker opinionen.

** Vær forsiktig. Det er ingen lek for småbarn, poengterte Joly: – Verden over er journalister blitt drept fordi de har undersøkt økonomisk kriminalitet.

Elsebeth

Powered by Labrador CMS