Det var en liten negergutt...

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Morten Conradi har kastet seg inn i debatten om begrepet «neger». Bra at temaet engasjerer.

Her om kvelden sang jeg for n’te gang T. Egners udødelige vise om hottentotten Hoa for jentungen. Den starter sånn: «Det var en liten negergutt, han hette vesle Hoa…» Skrevet for et par generasjoner siden, før noen i det hele tatt kom på å stille spørsmål ved begreper som «neger». I Egners vise om Amandus Dokkemann, Jumbo og Sambo på biltur heter det: «Hvem skal styre, sa Amandus. Ikke jeg, sa negermann…».

Vel, jentungen vil høre, og jeg synger slik teksten er, uansett hva andre måtte mene om neger-begrepets negative klang.

I USA ble de fargede kalt niggere. Nedsettende og rasistisk, i alle fall inntil svarte mennesker i storbyene begynte å bruke det om seg sjøl. Kanskje er det stygt ennå. Jeg bruker det aldri. Men på sett og vis er det blitt litt mindre farlig enn det var.

Så vidt jeg vet, er «neger» en avledning av engelske «negro», som igjen er avledet av det latinske ordet som på spansk betyr «svart». Muligens er det en nyanse mellom å kalle en mørk person «neger» på norsk og kalle en like mørk colombianer, ecuadorianer eller kubaner for «negro/negra». På den annen side har jeg også i Latin-Amerika fått vite at blant en del mennesker oppfattes «negro/negra» som nedsettende når det brukes om mennesker og deres hudfarge/rase. Av andre nøytralt.

Eller som min colombianske venninne sa: Soy negra (Jeg er svart/neger).

Powered by Labrador CMS