Budstikkas eiendomsbase er journalistikk

Datatilsynet gir Budstikka medhold. Avisens søkbare eiendomsbase blir likevel ansett som en del av et helhetlig, journalistisk produkt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kanalsjef Dag Otter Johansen i budstikka.no sier at de anser avgjørelsen i Datatilsynet for å være full støtte til avisens syn på bruk av personopplysninger i journalistisk øyemed. Det statlige selskapet Norsk Eiendomsinformasjon (NE) mente at avisens eiendomsbase ikke er journalistisk arbeid.

I svaret fra Datatilsynet heter det at «Datatilsynet har etter en konkret vurdering kommet til at artiklene og eiendomsbasen må sees i sammenheng, og at dette må behandles som en journalistisk helhet. (…) Datatilsynet finner etter dette at den behandling av personopplysninger som skjer i tilknytning til eiendomsbasen på Asker og Bærums Budstikkes hjemmeside på internett faller inn under unntaket i personopplysningslovens §7.»

– Vi synes dette er en viktig avgjørelse siden motparten har vært så opptatt av at dette ikke er journalistikk, sier Johansen. De avventer nå et nytt utspill fra NE, blant annet er det knyttet spenning til hva NE gjør i forhold til å kreve økonomisk godtgjørelse for at Budstikka bruker personopplysninger fra NE.

– For hele pressen er det viktig å få en avklaring på om NE skal ha rett til å kreve tilleggsbetaling for opplysninger som allerede er offentlig kjent og tilgjengelige, sier Dag Otter Johansen.

Saken om Budstikkas eiendomsbase kommer opp i Offentlighetsutvalget neste torsdag. Både Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening har engasjert seg i spørsmålet om staten kan kreve ekstrabetaling for offentlig tilgjengelig informasjon.

Eiendomsbasen til Budstikka har koblet sammen eiendomsoverdragelser med poststed og kart, slik at informasjonen kan bli lettere tilgjengelig. Opplysningene er også koblet opp mot redaksjonelt stoff om boligmarkedet i de to kommunene. Dermed kan potensielle kjøpere og selgere på eiendomsmarkedet i Asker og Bærum bruke dette nye verktøyet for å se for eksempel på prisutviklingen i et bestemt område.

Eiendomsbasen har vært meget vellykket og er en godt besøkt tjeneste på budstikka.no.

Powered by Labrador CMS