Knut Ramberg – en pioner |for journalistutdanning

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Så er enda en av etterkrigstidens markante redaktører gått ut av tiden. Knut Ramberg døde i hjembyen Lillehammer midt i april, 89 år gammel.

Ramberg satte spor etter seg på mange områder, men for journalister er det først og fremst hans innsats innenfor utdanning og forskning han bør huskes for.

Han startet sin journalistiske karriere på Oslo-kontoret til United Press sommeren 1945 og kort tid etter ble han sjef for hele virksomheten. I årene 1950 til 1954 var han utenriksredaktør i NTB før han ble sjefredaktør i Gudbrandsdølen/Lillehammer Tilskuer. I den avisen ble han fram til pensjonsalder.

Knut Ramberg var levende opptatt av arbeidet for å styrke kvalifikasjonene til norske pressefolk. I over 10 år, år som til dels var turbulente, var han medlem av Norsk Journalistskoles styre. Han ledet i flere år NRs etterutdanningsutvalg og fra 1975 til 1984 var han leder av Rådet for anvendt presseforskning og etterutdanning. Selv hadde jeg gleden av å samarbeide med ham i styret for Institutt for Journalistikk der han var leder fra vi etablerte IJ i 1975.

Knut Ramberg var grundig og samvittighetsfull i alt sitt arbeid. De mange tillitsverv han ble betrodd, er et bevis på hans evne til saklighet og upartiskhet. Han hadde en lederstil preget av bestemthet, men alltid med et muntert glimt i øyet.

La det også være nevnt at han i 12 år var timelærer i journalistikk ved Nansen-skolen og at han hadde en rekke tillitsverv utenfor pressen både lokalt og nasjonalt. Etter at han ble pensjonist, var han hovedforfatter av de to første bindene av Gudbrandsdølen/Lillehammer Tilskuers historie. Dette er ikke bare avishistorie, men like mye kulturhistorie fra byen og dalen.

Knut Ramberg var en god kollega som bar med seg det beste i norsk presse og som villig delte det med andre.

Powered by Labrador CMS