Svarte VG, ikke NTB

NTB reagerer kraftig på at Forsvaret aldri svarte på direkte spørsmål om at norske soldater hadde drept Taliban-soldater og at informasjonen ble silt til NRK og VG.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Forsvarets fellesoperative hovedkvarter (FOHK) i Stavanger holdt tilbake svært viktig informasjon om norske styrker i Afghanistan, sier nyhetsredaktør i NTB, Ole Kristian Bjellaanes, som sendte klagebrev til Forsvarsdepartementet om det nyhetsbyrået opplevde som en grov forskjellsbehandling av mediene.

Fikk ikke svar

Han forklarer at NTB ble tipset om at norske soldater hadde vært i skuddveksling og drept motstandere. De tok først muntlig kontakt med pressetalsmann John Inge Øglænd ved FOHK, men han svarte at det kun hadde skjedd «småtterier». Heller ikke en e-post med konkrete spørsmål til Øglænd og ulike sentrale instanser i Forsvaret seinere på dagen førte fram. Men NRK og VG Nett kunne snart fortelle at norske soldater hadde drept hele 15 Taliban-soldater.

– Vi kan ikke forstå dette annerledes enn at FOHK hadde reservert denne opplysningen for to utvalgte medier, nemlig NRK Dagsrevyen og VG Nett. Her fikk vi senere på kvelden detaljer om operasjonen og Forsvarets beskrivelse av kampenes art, sier Bjellaanes.

Han mener det er alvorlig at Forsvaret reserverer opplysninger av denne typen, som angår norske soldaters virke i et fremmed land, for utvalgte medier.

– Det er dessuten graverende at NTB ikke får ut disse opplysningene når vi henvender oss direkte til pressetalsmannen som sitter på opplysningene, først på telefon og deretter på e-post.

Mønster

Bjellaanes understreker at denne saken ikke først og fremst handler om NTB, men om fri nyhetsformidling.

– Dette føyer seg inn i rekken av saker der enkeltmedier får eksklusivitet. Hovedsaken for oss er å sette søkelys på en uheldig praksis. Det er uforsvarlig å behandle denne typen informasjon slik det ble gjort her. Det er forskjell på saker, og dette gjelder altså norske styrker i utlandet, sier nyhetsredaktøren.

Han opplyser at NTB også har vært i muntlig kontakt med Forsvarsdepartementet etter det inntrufne.

– Vi har muntlig fått en beklagelse som vi isolert sett er fornøyd med. Men vi bringer altså denne saken videre fordi det er viktig at vi får en debatt om eksklusivitet.

Beklager

Kommunikasjonsdirektør i departementet, Kåre Helland-Olsen, sier at han har hatt en lang samtale med Bjellaanes om klagen.

– Jeg oppfattet at det var en god samtale der vi fikk ryddet opp i omstendighetene rundt dette.

– Men hva svarer du på kritikken om at dere forskjellsbehandler medier?

– Det er ingen tvil om at vi skal ha et jevnbyrdig og ryddig forhold til alle medier. I den grad håndteringen i dette tilfellet ikke var i tråd med det, er det beklagelig. Det har vi også tatt en runde på internt.

– Så Forsvarets politikk er å behandle alle medier likt?

– Ja, det er riktig, sier Helland-Olsen.

Bjellaanes velger å tro på kommunikasjonsdirektøren når han sier at episoden ikke er uttrykk for gjengs praksis, men påpeker at erfaring viser at dette ikke er eneste tilfelle.

– Jeg synes Forsvaret har noe å bevise, sier han.

Powered by Labrador CMS