Niels Christian Jung og Olav Skaaning Andersen fra Danmarks Radio. Foto: Kathrine Geard

Brukte søppel til dopavsløring

To danske reportere avslørte doping blant sykkelhelter ved å grave i søppel på hotellrom.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Niels Christian Jung og Olav Skaaning Andersen fra Danmarks Radio brukte hele 13 år på sitt graveprosjekt. Men til slutt kunne de avdekke noe «alle visste», men som ingen hadde klart å dokumentere. Nemlig at sykkelsporten var full av dopere.

– Det var avgjørende at vi på forhånd visste at doping foregikk. Vi måtte bare finne ut hvordan vi skulle avdekke det. Sykkelsporten er vanskelig å trenge inn i, det er tradisjon for å holde tett, sier Andersen.

Det var heller ingen tradisjon for å drive undersøkende journalistikk på feltet. Sportsreportere hadde gjerne et vennskapelig forhold til rytterne, som på sin side var svært populære idrettsutøvere. Ikke minst i Danmark der Bjarne Riis fikk heltestatus etter seieren i Tour de France i 96.

I det stille

Jung og Andersen jobbet med saken ved siden av sin vanlige jobb, uten at kollegene eller sjefene deres visste om prosjektet.

– Vi ville ha full kontroll på materialet og ingen i sykkelverden måtte få nyss om hva vi holdt på med. Vi ville ha vanntette bevis før vi la fram materialet. Derfor kom avsløringen helt overraskende på syklistene

– I fire år reiste vi rundt til hoteller i hele Europa der syklister oppholdt seg. Straks de sjekket ut av hotellet gikk vi inn på rommene deres før rengjøringspersonalet kom og lette i søppelet. Vi fant masse medisinsk avfall som vi sendte til analyse. Slik kunne vi påvise at syklistene brukte EPO, forteller Jung.

Reporterne brukte også mye tid på å bearbeide en kilde som hadde tilgang til datafilene til syklistenes lege.

– Filene, som vi etter hvert fikk utskrifter av, inneholdt målinger av syklistens blodverdier, som gir en indikasjon på doping. I tillegg var det også laget en liste med navn og hvor mye EPO hver enkelt skulle ta, sier Andersen.

Konfrontasjon

De to konfronterte Bjarne Riis med sine bevis, men i intervjuet nektet han fortsatt for dopingbruk. Innrømmelsen kom først åtte år seinere. Sommeren 2007 fikk karrieren til danskenes nye sykkelhelt Michael Rasmussen en brå stans. Syklisten hadde lenge gjemt seg for å unngå testing og påsto at han hadde trent utenfor rekkevidde i Mexico. Men da reporterne avslørte at syklisten hadde oppholdt seg i Italia, trakk laget ham fra Tour de France.

Journalistens standhaftighet førte fram, men avsløringene var ikke bare populære blant publikum.

– Vi fikk negative sterke reaksjoner fra alle hold, Særlig Bjarne Riis var jo en nasjonalhelt, sier de danske reporterne.

Powered by Labrador CMS