Norskinspirert dokumentar fikk global gravepris

Daniel Pearl-prisen til svensk TV4s dokumentar «Den svarta torsken».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lørdag kveld ble den internasjonale graveprisen fra International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) tildelt den svenske TV4-dokumentaren “Den svarta torsken”.

Takk til NRK Brennpunkt

Dokumentaren om rovfiske, i regi av Joachim Dyfvermark og Fredrik Laurin, bygger videre på en problematikk som også var utgangspunkt for dokumentaren «Rovfiskerne» som NRK Brennpunkt fikk den norske Skup-prisen for i 2004.

– Vi tok bare temaet til Sverige, la til et par ting og lagde en internasjonal versjon, sa Fredrik Laurin i takketalen. Han la stor vekt på at det ikke hadde vært mulig å lage dokumentaren uten bistand fra mange hold, men fremhevet spesielt hjelpen de fikk fra Rune Ytreberg, som produserte Brennpunkt-dokumentaren om samme tematikk i samarbeid med Svein Bæren, som spesielt verdifull.

Allerede i august ble det klart at de to svenske dokumentarmakkerne ville få den gjeve graveprisen, da begge finalistene nominert til den internasjonale Daniel Pearl-prisen var dokumentarer i regi av de to. Den andre dokumentaren som ble nominert til finalen var SVT-dokumentaren om våpenhandel “Gripen – de hemliga avtalen” som de to gravejournalistene lagde sammen med Sven Bergman.

Pappapermisjon ingen hindring

Dyfvermark, Laurin og Bergman blir ofte referert til som «troikaen» i svensk presse, og selv om Bergman ikke hadde sin signatur på vinnerdokumentaren ble også han trukket opp på podiet.

– Vi kan ikke stå her på podiet uten Bergman. Han var med oss på tidligere arbeider vi har lagd om dette temaet, og vi kan ikke hoppe over ham bare fordi han var i pappapermisjon da denne ble laget, sa Laurin.

– For mange amerikanere

Den tidligere ICIJ-prisen er i år omdøpt til Daniel Pearl-prisen etter Wall Street Journal-reporteren som ble drept av pakistanske terrorister i 2002. I år ble det også delt ut to priser, en amerikansk og en internasjonal.

– Det var altfor mange amerikanere som fikk denne prisen, så i år har vi laget en egen internasjonal kategori. Det er mulig vi vil lage flere slike kategorier i årene som kommer, sa ICIJ-sjef David Kaplan.

Den amerikanske Daniel Pearl-prisen gikk til Walt Bogdanich og Jake Hooker for dokumentaren “A toxic pipeline”. Loretta Tofani fikk også hederlig omtale for sin artikkelserie “American Imports, Chinese Deaths” for Salt Lake Tribune.

Global Shining Light til Sri Lanka

Årets Global Shining Light pris gikk til Sonali Samarasinghe for hennes dokumentar «Gangsterism» om maktmisbruk og korrupsjon på Sri Lanka.

– Jeg kan ikke ta imot denne prisen uten å nevne mine kollegaer på Sri Lanka. I år er 12 journalister blitt drept og en har blitt holdt som gissel i 180 dager, sa Samarasinghe da hun beveget tok imot prisen.

Powered by Labrador CMS