Tysk domstol godtar bryllupsfoto

En tysk domstol har avvist et søksmål mot Burda-tidsskriftet «Bunte» for å ha trykt bilde fra bryllupet til tv-kjendisen Günther Jauch.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Så har også Tyskland hatt sin «de Lillos-prosess». Da den tyske tv-kjendisen Günther Jauch giftet seg i Potsdam for to år siden, nektet han pressen adgang og nedla forbud mot fotografering. Jauch og fru Dorothea Sihler ville ha bryllupet for seg, familie og venner, men til det er Jauch en altfor stor tv-personlighet i Tyskland.

Trosset og vant

Nå har Dorothea Sihler tapt et søksmål mot Burda-tidsskriftet «Bunte», som trosset fotoforbudet. Søksmålet var pressefaglig spesielt interessant fordi fru Sihler ikke bare krevde en offentlig unnskyldning og en erstatning for tort og svie på 75.000 euro, hun ville også ha 250.000 euro i såkalt «Lizenszahlung», altså lisesnbetaling utfra en antatt markedspris for bildet.

Franfurter Allgemeines nettavis skriver at da saken ble behandlet i tingretten i Hamburg, fikk fru Sihler medhold i en erstatning på 25.000 euro, men tingretten avviste kravet om lisenshonorar. Tirsdag led hun totalt nederlag i den hanseatiske lagmannsretten i Hamburg. Reportasjen i «Bunte» er ikke rettsstridig, uttaler lagmannsretten på henvendelse fra FAZ-Net. Rettens avgjørelse kan ikke ankes.

Sjampistap

Tyske medier legger særlig vekt på at retten tilbakeviste kravet om en såkalt markedsverdi for slike bilder. «Dersom en slik klage skulle ha ført fram, ville det ha muliggjort helt nye juridiske og først og fremst finansielle innfallsporter mot pressen», skriver FAZ.Net.

Kjennelsen fra lagmannsretten er den andre rettsavgjørelsen i kjølvannet etter Günther Jauchs bryllup. I begynnelsen av september tapte Jauch selv et søksmål mot Springer-forlaget.

De to Springer-avisene «Berliner Morgenpost» og «Die Welt» trykte begge et bilde fra champagnemottakelsen som ekteparet Jauch hadde utenfor Friedenskirchen i Potsdam. Kravet mot Springer og Ullstein GmbH var tilsammen på 130.000 euro, men det endte med at Jauch selv måtte betale saksomkostninger.

Powered by Labrador CMS