Alf van der Hagen fikk mye oppmerksomhet etter opplagsøkningen. Foto: Birgit Dannenberg

Suksess søker støtte

Fra i år må Morgenbladet klare seg uten midler fra Fritt Ord. Nå intensiveres kampen for mer pressestøtte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi mottok 2,95 millioner i pressestøtte for 2008. Det utgjør om lag ti prosent av vår omsetning, mens de andre meningsbærende avisene Klassekampen, Dagsavisen, Nationen, Vårt Land og Dag og Tid får mellom 25 - 35 prosent. Derfor jobber vi for at Morgenbladet skal få økt pressestøtte, sier Morgenbladets redaktør Alf van der Hagen.

Dobbeltstrategi

Morgenbladet er blitt utropt som den store vinneren i årets opplagskamp, med sin økning på hele 2.825 til 21.550. Van der Hagen har stor tro på videre vekst, men ser også truende skyer i horisonten.

For etter at Morgenbladet de fem siste årene har mottatt totalt 16 millioner kroner i støtte fra stiftelsen Fritt Ord, er det nå slutt på pengehjelpen derfra. Morgenbladet må stå på egne bein, om enn med litt hjelp fra statens produksjonstilskudd.

– Vi har en dobbeltstrategi for å møte framtiden. På den ene siden må vi sørge for konsolidering og effektiv kostnadskontroll. Parallelt med det må vi styrke annonsesalget. Det har ligget på om lag 10 prosent av omsetningen på 30 millioner kroner, og på sikt burde det være mulig med en dobling av annonseinntektene, mener van der Hagen.

Sperrer for andre

Morgenbladets sterke og sammenhengende vekst gjennom mange år har aktualisert spørsmålet om de kan fungere som en sperre for Dagbladet og Dagsavisen, som begge sliter med opplag og økonomi. Og som begge ønsker å framstå som aviser med spesielt fokus på kultur.

– Jeg tror ikke Dagsavisens nedgang har noe med Morgenbladets oppgang å gjøre, og hvis Dagbladet blir en mer profilert kultur- og debattavis, tror jeg det vil kunne styrke oss begge. Morgenbladet er og forblir en supplementsavis, fastslår van der Hagen.

Powered by Labrador CMS