Skup-konferansen starter i Tønsberg i dag. Foto: Kathrine Geard

Omstridt start på Skup i dag

Snaut 600 journalister, 50 seminarer og 48 priskandidater. I dag starter Skup-konferansen med nytt fokus på Orderud-saken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalisten.no overfører direkte fra Skup 2009 på web-tv.

Foredraget som i ettermiddag åpner Skup-konferansen i Tønsberg har allerede skapt overskrifter, debatt og betydelige forventninger. Privatetterforsker Tore Sandberg har varslet at han vil legge fram nye funn og bevis som sår tvil om Orderud-dommen (se Sandberg direkte på web-tv kl. 16.15). Det som har fått kritikerne på banen er at også drapsdømte Veronica Orderud skal delta.

Sin versjon

Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for Journalistikk kaller det uetisk at hun får snakke uimotsagt om drapene på en konferanse om gravende journalistikk. Orderud har på sin side alltid hevdet sin uskyld og at hun er forhåndsdømt i mediene. Skup-styret mener derfor det er viktig at hun får gi sin versjon.

– Veronica Orderuds syn på hvordan dekningen var og hvordan journalistene opptrådte overfor henne og de andre som var tiltalt i saken, vil være interessant å høre mer om, sa Erik Veum i Skup-styret til NRK.

Rift

Utdelingen av Skup-prisen foregår lørdag kveld. I år kjemper 48 kandidater om den høythengende utmerkelsen. Det rapporteres om stort spenn i de innsendte sakene. Fra nasjonale saker som har dominert mediene over lang tid, til gode, lokale prosjekter som har fått følger i lokalsamfunn.

Spillet rundt Tromsø OL, Saera Kahns telefonregning, kommunal forretningsdrift i Moss og en barnehjemssak i Sandefjord er blant sakene som kjemper om hovedprisen, eller hederlig omtale og diplom.

Statistikk

NRK er den mediebedriften som har sendt inn flest bidrag til Skup. Ulike redaksjoner har levert sju prosjekter. Aftenposten har nominert seks prosjekter og VG fem. VG er for øvrig den mestvinnende redaksjonen i Skup-historien.

Dagens Næringsliv har sendt inn fire bidrag. Media-Norge avisene i distriktene er representert ved BT, Aftenbladet og Fædrelandsvennen, mens Adressa ikke har sendt inn noen metoderapporter.

En rekke lokalaviser er med. Som i fjor utmerker Laagendalsposten seg med tre bidrag.

Til sammen omfatter graveprosjektene 98 journalister over hele landet, 66 menn og 32 kvinner. De fleste prosjektene er større samarbeidsprosjekter, men 16 av prosjektene står det én journalist bak.

I fjor vant Finansavisen og Morten Hofstad Skup-prisen for sakene om Terra og kommunene.

Powered by Labrador CMS