Østlendingen og tv2.no felt

Nordisk Institutt for Scene og Studio vant over begge redaksjonene i PFU.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Østlendingen ble klagd inn fordi avisen på nett og papir viderebrakte det skolen mente var «alvorlige, udokumenterte og usanne beskyldninger». Skolen reagerte også på at redaksjonen utelukkende baserte seg på elevenes opplysninger, og ikke sjekket med NISS om disse var riktige.

Avisen mente på sin side det var akseptabelt at skolens ledelse fikk tilsvar dagen etter, siden kritikken rammet en institusjon og ikke enkeltpersoner.

Samtidig imøtegåelse

Pressens Faglige Utvalg er prinsipielt uenige med Østlendingen i at det går et skille mellom personer og institusjoner, og velger å felle avisen under henvisning til Vær Varsom-plakatens punkt 3.2, som handler om kildekritikk og kontroll av opplysninger, og til punkt 4.14, der det blant annet heter: «De som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger.»

Punkt 3.2 og 4.14

Også nettutgaven til TV 2 omtale den samme konflikten ved Nordisk Institutt for Scene og Studio, og i likhet med Østlendingen baserte tv2.no seg på elevenes versjon av saken.

«Utvalget konstaterer at TV 2 på forhånd ikke tok kontakt med klageren for å kontrollere saksframstillingen, men nøyde seg med å gjengi uttalelser han hadde gitt til NRK,» heter det blant annet i kjennelsen.

Også tv2.no ble felt for brudd på punkt 3.2 og 4.14.

Powered by Labrador CMS