Nyheten om boplikten og professoren

(Leserkommentar): Aftenposten gjentar sin egen konklusjon. for 24. gang.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Aftenposten skriver 22. juli en av de årvisse ”nyhets”-artiklene om at boplikt er negativt og ikke virker etter hensikten, nemlig å bevare fast bosetting.

Boplikt-”nyheten” er til de grader blitt en egen gjenganger-sjanger i norsk journalistikk, at jeg syns det er på sin plass å reise spørsmål om metode og kildebruk blant oss journalister.

Ingen motspørsmål

Ta Aftenposten, som skal være solid i faget.

Avisa slår fast i sin tittel som et faktum at boplikt ikke virker. Kilde: Norges ene forsker som i mange år har sagt akkurat det, professor Normann Aanesland.

Og så får Aftenposten bekreftet at boplikt er negativ av en beboer på en øy med boplikt, der beboerne kunne tjent mange millioner kroner dersom boplikten blir opphevet slik at de kan selge hus til ferieformål. Og ja – vedkommende er negativ til boplikt.

”Beviset” på at Aftenpostens tittel holder, er at det trass i boplikt er fraflytting fra kommunene med boplikt. Aftenposten reiser ikke motspørsmål om hvor mange av husene som faktisk er bebodd nå, som ville vært det uten den omdiskuterte ordningen.

For man har jo Aaneslands postulat som en nyhet.

Gjenganger

Eller sa jeg nyhet? Tar du et søk i Retriever på «Aanesland AND boplikt», får du opp 111 artikler.

13. desember 1983 skrev Aftenposten sin første nyhet om at Aanesland slår fast at boplikt ikke virker!

Da den 24. artikkelen Aftenposten opp gjennom åra har skrevet om at Aanesland mener at boplikt er negativt dukket opp 22.7., var det bare gått én måned siden forrige gang nyheten ble presentert.

Aftenpostens 23. artikkel i rekka om Aanesland og boplikt sto på trykk i A-magasinet 19. juni.

Aftenposten har tydeligvis lagt sin elsk på Åkerøya utenfor Lillesand når de gang på gang skal avsløre nyheten om at boplikt er negativ.

Åkerøya fikk besøk i artikkelen 22. juli 2009, akkurat som i nyheten ”Boplikten virker mot sin hensikt” 16. juli 2004.

I 2004 var det en ny, omfattende studie av en viss professor Aanesland som gjorde at Aftenpostens nyhetsredaksjon – som vanlig – kunne slå fast konklusjonen som et faktum i tittelen, uten sitatstrek.

Hvor er DN?

Nå venter jeg bare på sommerens nyhetsoppslag i Dagens Næringsliv om det samme.

DN er nest ivrigst når det gjelder antall artikler (av alle slag – nyheter, ledere, innlegg), om opplysningen fra Aanesland.

De har i alt 15 artikler fram til i fjor. Men så langt i år har ikke DN brakt nyheten en eneste gang.

Hva skjer?

I år er Aanesland og boplikt bare nevnt ni ganger skal vi tro Retriever. Det er skikkelig nedtur fra toppåret for Aanesland og boplikten, 2002, med 20 treff.

Til slutt:

Hjemmeoppgaven for pressefolk som forbereder enda en nyhetsartikkel om at Normann Aanesland-beviser-at-boplikt-er-dårlig, er:

Sjekk om det finnes annen forskning på området, selv om den ikke skulle passe helt inn i redaksjonens konklusjon.

Powered by Labrador CMS