Torry Pedersen. Foto: Birgit Dannenberg

Også VG selger gammelt nytt

Satser i likhet med Aftenposten på salg av arkivstoff, og er åpen for nye forretningsmodeller.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

VG-direktør Torry Pedersen er glad for at Aftenposten neste år kommer på banen med en betalt arkivtjeneste.

– Alle initiativ på dette markedet er av det gode. Det øker muligheten for å komme opp med forretningsmodeller som er bærekraftige, sier han.

Pris per døgn

Via VG Nett tilbyr Norges største avis i dag et digitalisert, søkbart arkiv fra hver eneste publiseringsdag tilbake til 1945. VG tar 49 kroner for ett døgns full tilgang, eller fire ganger så mye for en uke.

Arkivet er lukket, og dermed ikke tilgjengelig for Google-søk., noe som kunne gitt større inntekter. Verdens ledende søkeaktør har varslet en løsning der nettavisene kan sikres betaling når brukere går inn i sakene deres via Google News eller ordinære Google-søk. Dette vil kreve en teknisk løsning der leserne loses videre til nettmedienes egne betalingssystemer.

Uferdige forretningsmodeller

VG-arkivets videre kommersielle muligheter er så langt usikre, fordi forretningsmodellene på nettet på langt nær er ferdig utviklet.

– Det handler om å finne den riktige modellen for arkivet vårt. Spørsmålet er om det skal være del av et større betalt tjenestetilbud, om vi skal ha døgnpakke som nå eller betaling per artikkel. I dag har vi ikke noen modell for å sikre betaling for enkeltartikler. Én mulighet er at Google viser et kort resymé av artiklene, og at man må kjøpe en døgnpakke for å lese hele sakene. Hvis det da er døgnpakkemodellen vi skal fortsette å jobbe med, forklarer VG-direktøren.

– Ikke viktig i Norge

Han minner samtidig om at Google News ikke spiller noen stor rolle i det norske nettmarkedet. Til forskjell fra situasjonen i andre deler av verden, ligger de største nettavisene i Norge helt i toppen av den nasjonale lista over de mest besøkte nettstedene. Det framgår av topplisten til TNS Gallup. Og når det gjelder vanlige Google-søk er det nok fare for at treff fra VG- eller Aftenposten-arkivene vil havne et stykke ned på lista, tror Pedersen.

Powered by Labrador CMS