NJ-leder Elin Floberghagen. Foto: Birgit Dannenberg

– Må ha friske penger

NJ forbereder mekling med MBL, med frist 20. mai, og mobiliserer streikeapparatet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NJ-leder Elin Floberghagen understreker at målet er å finne løsninger i meklingen.

– Vi kan være med på å revidere krav og være kreative. Men MBL må legge friske penger på bordet. Vi må snu den dårlige lønnsutviklingen. Samtidig innser vi at alt ikke kan tas igjen på ett oppgjør.

Med friske penger mener NJ-lederen ekstra lønnstillegg på toppen av det generelle tillegget til alle på 1.950 kroner og lav-/likelønnstillegget på 975 kroner i året. Dette er samme resultat som frontfagene og andre arbeidstakergrupper har fått i år. MBL hadde akseptert disse tilleggene før NJ brøt forhandlingene tirsdag.

Foreslo byttehandel

Arbeidsgiverne mener at de tilbød NJ et godt oppgjør. MBL var også villig til å gi et ekstra lønnstillegg, under forutsetning av at NJ aksepterte å ta ulike tariffrettigheter ut av Journalistavtalen. Det gjaldt opphavsrettstillegg, alle frilansavtaler, fototillegget for journalister i aviser og ukeblader og journalisters rett til å kreve fritak for turnusarbeid når man har passert 55 år.

– Det er ikke mulig for oss å komme tilbake til medlemmene med slikt. MBLs krav er et kraftig angrep på viktige rettigheter for våre medlemmer. De forsøkte seg med en slags byttehandel, men det er uaktuelt for oss, sier NJ-lederen.

Høye forventninger

– NJ har ikke lagt lista litt høyt, da, slik at det har bygget seg opp vel store forventninger ute i organisasjonen?

– Årsaken til kravet om et etterslepstillegg er den dårlige lønnsutviklingen i MBL-området. Kravet har vært helt sentralt for tillitsvalgte og for medlemmene. Det er snakk om å gi og ta i den kommende meklingen. Men jeg kan ikke si noe om hva som vil være nok til å oppnå enighet.

– Har NJ vurdert å la medlemmene avgjøre det gjennom en uravstemning?

– Det må landsstyret eventuelt vurdere.

NJ har aldri gjennomført uravstemning blant medlemmene i aviser, ukeblader og andre MBL-bedrifter. Tradisjonelt er det forhandlingsutvalget som godkjenner et oppgjør. Dersom utvalget ikke anbefaler en løsning, avgjør landsstyret om NJ skal ta de aktuelle medlemmene ut i konflikt.

Forbereder seg

NJ starter nå forberedelser til mekling og eventuell konflikt. Klubblederne i MBL-bedriftene samles til tariffkonferanser i perioden 4. til 10. mai, mens landsstyret møtes 4. mai.

Onsdag stilte NJs-ledelsen hos Riksmeklingsmannen for å melde plassoppsigelse for de nær 4.000 medlemmene i MBL-området. Dersom den frivillige meklingen ikke fører fram, kommer NJ 14. mai til å melde plassfratredelse for de gruppene som tas ut i en eventuell streik. Deretter følger tvungen mekling, med frist ved midnatt torsdag 20. mai. Blir ikke partene enige, er det streik fra fredag 21. mai, dagen før pinseaften. Meklingen ledes av Elisabeth Stenwig.

– Helt på sin plass

Leder i konsernstrukturen NJ i A-pressen, Lars Løkkebø fra Telemarksavisa, mener NJs brudd var helt på sin plass.

– Medlemmene forventer at det blir gjort et løft i år, ikke minst for de som ligger lavest. Jeg er ganske sikker på at det er stor oppslutning ute i medlemsmassen om dette. I A-pressen har vi rundt 100 journalister som tjener mindre enn 300.000 kroner. Da er det et godt virkemiddel å heve minstelønnsstigen.

– Men hva med de bedriftene som har så dårlig råd at de vil få problemer med et ekstra lønnsløft i år?

– Det tror jeg de fleste bedrifter vil tåle. Men noen av dem vil naturlig nok få det mer utfordrende enn andre, sier Løkkebø.

Fristen for forhandlingene mellom NRK og de 1.600 medlemmene av NRKJ er klokka 12 i morgen, fredag 30. april.



Powered by Labrador CMS