– Morgenandakten viktig del av programtilbudet

(LESERKOMMENTAR): NRKs ledelse forklarer hvorfor forkynnelsen består.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Med jevne mellomrom dukker debatten om forkynnende programmer i NRK opp.

Les Kristina Nilsens blogg: Mikrofonstativ for Gud.

Forkynnende programmer er en del av public serviceoppdraget vårt (blant annet NRK-plakaten), hvor det blant annet heter at NRK skal:

gjenspeile Norges religiøse arv og mangfold av livssyn og religion i det norske samfunnet.

tilby tjenester som kan være kilde til innsikt, refleksjon, opplevelse og kunnskap gjennom programmer av høy kvalitet.

Det er viktig at NRKs programtilbud tilpasser seg lytternes behov og at programinnholdet endres i riktig tempo. Dette jobber selvsagt også NRKs livssynsredaksjon med kontinuerlig. Vi er enige i at det er bra med en åpen debatt om temaet. Og vi har foretatt klare grep gjennom de siste årene.

Morgenandakten i P1 (sju minutter fire dager pr uke, kl. 0533 og kl. 0820) er ikke lenger et sted der Den norske kirke får fortelle lytterne hva som er den ”rette tro”. Morgenandakten er i dag et rom der enkeltmennesker reflekterer omkring det som gir livet mening for dem. Svært mange lyttere gir oss tilbakemelding om at Morgenandakten betyr svært mye og at dette er en av de viktigste programpostene i løpet av hele dagen.

Andaktsholderne i NRKP1 velges ut av klare journalistiske kriterier: De er der fordi de er gode formidlere og kommuniserer godt med et stort publikum og har en teologisk tilnærming som vi opplever et flertall av lytterne gjenkjenner. Andaktsholderne og NRKs livssynsredaksjon samarbeider tett om å gi andaktene anslag, fokus og form slik at andakten passer inn i flytkanalen NRK P1. Ingen som inviteres til å holde andakten på NRK P1 snakker på vegne av Den norske kirke eller det trossamfunnet de er en del av, men de er der på vegne av seg selv. Valgt av oss.

I 2011 er Radioandakten i Norge 80 år. Radioandakten er et av NRKs programmer som i 2010 har gjennomgått de mest markante journalistiske forandringene. Filosof Henrik Syse er eksempel på en god formidler som ikke er prest, men som har holdt radioandakter i 2010. Rune Larsen en annen. Dessuten har vi i 2010 redusert antall andakter på NRK P1 fra fem til fire. Dette er ut fra livssynsstrategien til NRK om å gå ned fra autoritetene og ut til folket. Det er vårt inntrykk at mange vil gjøre seg opp en egen mening om hva de vil tro på.

Vi kan godt si at religionene demokratiseres, og demokratisering er en viktig allmennkringkastingsoppgave. Derfor åpner vi for at vanlige folk kan fortelle om sitt forhold til tro og tvil på fredagene i programmet ”Mot helg”. Der snakkes det om gudstro ut fra levd liv. Vi vil imot helg gi vanlige mennesker aksept for at det de har opplevd er viktig, selv om det ikke alltid stemmer overens med det som står i ”hellige skrifter”. Noen eksempler på gjester imot helg i år er Anne Grete Preus, Jan-Erik ”Autofil” Larsen, Tove Karoline Knutsen, Trine Skei Grande og Ola Bremnes.

Innsikt kan nås ved at vi sender programmer av ulik form. I livssynsprogrammene ”Mellom Himmel og jord”, ”Under samme Himmel” på NRKP1 og ”Verdibørsen” på NRKP2 har vi én form for tilnærming til tema som tro og tvil. I tillegg behandler selvsagt alle NRKs nyhetsredaksjoner religionsspørsmål med kritisk distanse. Men vårt allmennkringkastingsoppdrag lar seg bare løse dersom vi tilbyr programmer av ulike sjangere.

I NRK skal vi ikke bare snakke om religion, vi skal også vise det i praksis. Forkynnende programmer har opplevelsen i fokus, og er overføring av det mange i Norge opplever som et viktig kulturuttrykk.

Vi skal selvsagt også speile mangfoldet av ulike religioner i Norge. Her er det også bredden i NRKs programtilbud som er avgjørende for om vi lykkes. For første gang i fjor høst sendte vi på NRK1 og NRK2 forkynnelse fra Islamic Culture Centre i Oslo under muslimenes høytid Eid. Vi gjentok det i høst fra Rabita Moskeen i Oslo. Programmet ”Under samme himmel” på NRK P1 avsluttes hver lørdag med ”Ord for dagen”. Her reflekteres det over temaet tro og tvil med ulike innfallsvinkler og bidragsyterne er alt fra ateister, muslimer, buddhister til kristne. Dette er også forkynnelse som bidrar til innsikt, opplevelse og refleksjon.

Vi vurderer hele tida hvordan NRKs livssynstilbud bør være, kunsten er å gjøre det i riktig tempo. Vi har da også gjort mange endringer de siste årene. Å hevde at vi ikke behandler stoffet journalistisk vil vi bestemt avvise. Men det er en del av vårt allmennkringkasteroppdrag å formidle også forkynnende programmer, uansett hva vi personlig måtte mene.

Grethe Gynnild-Johnsen er distriktsredaktør i NRK mens Henning Olstad er redaksjonssjef i livssynsavdelingen.

Powered by Labrador CMS