Bildet

Navn: Håvard Bjelland Jobb: Fotograf i Bergens Tidende

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Dette er Tore Møller fra Narvik, en psykisk syk krigsveteran med erfaring fra Saudi-Arabia, Irak og Bosnia. Han dro ut som sanitetssoldat for Norge tilbake i 1991. Siden har han mer eller mindre kriget mot Norge. Etter 20 år har han fremdeles ikke fått erstatning for psykisk belastningsskade. Selv om det tidlig ble klart at han ikke var seg sjøl, at han hadde underlige symptomer og etter hvert ble uføretrygdet. Militærets egne psykologer har sagt at skadene hans definitivt skyldes opplevelser han har hatt som soldat, særlig i Irak.

– Bildet er en del av et større prosjekt?

– Ja, det innledet en reportasje som sto på trykk over ti sider i magasinet vårt for to uker siden. I tillegg inngår det i en multimediepresentasjon på nettet under tittelen «Den uendelige krigen – portrett av et ødelagt liv». Jeg ønsket å vise hva krig kan gjøre med noen mennesker og skildre psykiske skader.

– Hvordan fant du fram til Møller?

– Det begynte med at BT i 2008 skrev om soldater som hadde fått psykiske senskader etter oppdrag i Irak. Tore Møller var da en viktig person som intervjuobjekt. I ettertid tenkte jeg mye på hvordan det gikk med ham. Derfor fikk jeg ideen om å reise opp og følge ham over litt tid. Jeg var der fire-fem dager alene i høst, og så dro jeg opp sammen med journalist i romjula. Bildet er tatt rett etter at han kom ut fra psykiatrisk sykehus i høst. Han har tatt på seg en dressjakke med alle medaljene for lang og tro tjeneste. Dette er enkeltbildet som tydeligst forteller hva historien handler om.

– Likte han prosjektet ditt?

– Han syntes det er bra at vi tar det opp, men det er klart det også var ubehagelig. Han hadde en tøff periode. Det er et ødelagt liv, og han legger ikke skjul på det. Hans historie har en veldig kraft, og jeg var heldig som fikk slippe så tett innpå. Jeg synes det var ekstremt modig gjort av ham å stille opp, det krever mot.

Powered by Labrador CMS