– Spinkelt nyhetsbilde

Kurante nok saker, men nyhetsdekningen var tynn i redaktøravisene i Bergen. Det mener førsteamanuensis Svein Brurås ved journalistutdanningen i Volda. Han synes ingen av redaktørene har oppfylt informasjonsoppgaven som var deres argument for å utgi avis under streiken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De gode sakene mangler og nyhetsbildet er pinlig spinkelt. Men det som er trykket i redaktørutgavene av Bergensavisen (BA) og Bergens Tidende (BT) kunne også vært publisert i vanlige aviser.

Det er hovedinntrykket til førsteamanuensis Svein Brurås ved journalistutdanningen i Volda. Vi har bedt ham finlese de to redaktøravisene, som han til vanlig er fast leser av.

Pinlig tynne

– Begge redaktørene forsvarte redaktøravisene ut fra hensynet til informasjonsplikten. Med det pinlig tynne og spinkle nyhetsbildet synes jeg ingen av dem har oppfylt informasjonsoppgaven.

– Samlet sett likner ikke redaktøravisene i Bergen forsvarlig nyhetsdekning, sier Brurås.

Særlig savner han lokale nyhetssaker. Nyhetsterskelen ble ifølge Brurås ikke senket så lavt at latterlige saker har sluppet gjennom.

De to avisene var svært forskjellige. BT hadde lite redaksjonelt stoff, og Brurås tror redaktør Einar Hålien har villet lage en minimalistisk redaktøravis. BA var derimot mye fyldigere, og det ser ut som om Bergo har prøvd å utgi en tilnærmet normal avis.

Tekstreklame?

Når det gjelder tekstreklame har Brurås ikke funnet slående eksempler i de to redaktøravisene.

– I BT finner jeg overhodet ikke tekstreklame, mens noen saker i BA tenderer mot det, konkluderer Svein Brurås.

BT ble tydelig laget fra kontorstolen. Saker basert på statistikk og en telefonkommentar gikk igjen. BT-sakene var referatjournalistikk uten egne undersøkelser, med få kilder og enkelt metodearbeid, men de var kurante nok. Brurås mener de kunne stått på trykk i vanlige aviser også, men riktignok ikke på så prioritert plass.

– Det er også mye kopijournalistikk i BT, med sitatsaker fra Nettavisen, NTB og NRK. Avisa har hvilt tungt på den lille lokalradioen Kystradioen. Jeg teller minst 15 saker derfra, sier Brurås.

Mye ut av bytur

Mens BT under streiken var preget av telefonarbeid, så har mellomlederne i Bergensavisen sprunget det de har orket. Avisa har satset på folkelivet og været. To dager på rad var været topp på førstesiden.

Brurås førsteinntrykk er at redaktørutgaven ikke var så fjern fra den normale utgaven av BA. Men innholdet ble preget av mye byråstoff fra ANB, og avisa hadde mer rikspreg enn vanlig. Saker fra kommunalpolitikken ble helt valgt bort, mens en generell sak om lynnedslag toppet en av førstesidene.

– BA var preget av litt tilfeldig nyhetsprioritering; dels det de antakelig har hatt for hånden og dels det som er lett å hente inn. Avisa manglet de gode nyhetssakene. Mens BT ikke hadde bilder, brakte BA mange, store bilder. En liten tur på byen med kamera, så fikk de to sider ut av det, sier Svein Brurås.

Powered by Labrador CMS