Helena Giertta er ansvarlig redaktør i Journalisten. Arkivfoto: Birgit Dannenberg
Helena Giertta er ansvarlig redaktør i Journalisten. Arkivfoto: Birgit Dannenberg

Svenske Journalisten reddet av eieren

Unngikk konkurs takket være millionoverføring fra det svenske Journalistforbundet.

Publisert Sist oppdatert

Det svenske fagbladet Journalisten gikk med et underskudd på 1,1 millioner svenske kroner i fjor. I løpet av fjoråret var faktisk selskapet Tidningen Journalisten AB nær konkurs, men ble reddet av ekstra innskudd fra eieren, det svenske Journalistforbundet.

Annonsefall

I slutten av august måtte selskapet gjøre opp en såkalt kontrollbalanseregning, som svensk lov krever når mer enn halve aksjekapitalen er brukt opp. I årsberetningen heter det at styret besluttet å drive virksomheten videre etter at Journalistforbundet spyttet inn 430.000 kroner i egenkapital, samt ga et konsernbidrag på én million kroner.

Det var et kraftig fall i annonseinntektene fra 5 millioner i 2015 til 4,1 millioner i fjor som skapte problemer for fagbladet. Omsetningne falt fra 11 til 10,2 millioner svenske kroner. Annonseinntektene var ned fra 5 til 4,1 millioner, mens kostnadene steg 3,8 prosent til 12,1 millioner.

– Vi gikk med et stort underskudd i fjor. Vi så de store tapet i annonseinntekter og påbegynte en prosess sist år, sier ansvarlig redaktør Helene Giertta til Journalisten.

Omsetningen til det svenske mediet var så sent som i 2013 oppe i 17,3 millioner svenske kroner.

Det svenske bransjenettstedet Resume og Journalisten selv omtalte saken først.

2 færre årsverk

Allerede i fjor vår flyttet redaksjonen fra lokaler hos eieren som de leide til markedspris, og over i nye ogbilligere lokaler som de nå deler med to fremleietakere av fagbladet.

– Både forbundet og vi tjener på at vi gjorde det.

I år har en reporter gått av med pensjon, slik at antall ansatte som i hvert fall siden 2012 har vært åtte, nå er redusert til 7. I løpet av året går ytterligere en ansatt av med pensjon. Ingen av disse to vil bli erstattet.

Fra mai ble det innført en plusstjeneste på nettstedet.

– Vi forsøker å finne nye leserinntekter. Vi kommer ikke til å dra ned på det digitale tilbudet. Men vi kommer til å produsere mindre journalistikk. Det er klart det kommer til å bli annerledes.

2017 på budsjett

Frilansinnkjøpene er redusert, og Giertta ser for seg at både hun og en mellomleder må skrive mer.

I dag gir redaksjonen ut 15 utgaver i året. Redaktøren sier at annonseinntektene må dekke trykk og distribusjon av bladet, men og at det ikke foreligger planer om å kutte i antallet utgivelser nå. Redaksjonen skal gjennomføre en konferanse i september, og eventuelle andre tiltak vil komme etter det.

Abonnementsinntektene på 6 millioner kroner stammer i all hovedsak fra betalinger fra Journalistforbundet.

– De kjøper abonnement til sine medlemmer, og det kommer de til å fortsette med. Det har de et kongressvedtak på.

Annonseinntektene har redaktøren ingen forventninger om at skal øke igjen. Men 2017 ser lysere ut enn fjoråret.

– 2017 følger budsjett, og det er jo bra.

Norske Journalisten har også fått hjelp av eieren. I 2014 ga Norsk Journalistlag (NJ) en garanti på 4 millioner kroner for å dekke 2014-underskuddet på 4,5 millioner kroner. 2,4 millioner kroner utgjorde omstillingskostnader knyttet til nedbemanning.

Garantien ble senere omgjort til egenkapital. Norske Journalisten var frem til det årsskiftet eget selskap, og siden 2015 innlemmet som en del av NJ.

Powered by Labrador CMS