Daværende statsminister Kjell Magne Bondevik ble omringet av pressen da han kom ut i Stortingets Vandrehall etter å ha stilt kabinettspørsmål. Foto: Heiko Junge / NTB SCANPIX

TILBAKEBLIKKET: Slik så det ut sist gang KrF stod midt i mediestormen

Striden om gasskraftverk ble regjeringskrise.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det har stormet rundt Kristelig Folkeparti (KrF) og partileder Knut Arild Hareide den siste tida. En annen gang pressen var like opptatt av KrF-lederen var under regjeringskrisa i år 2000.

Arbeiderpartiet ville ha gasskraftverk i Norge, selv om det ville bety økte utslipp av CO2. Det samme ville Høyre og Fremskrittspartiet, mens mindretallsregjeringa, med KrF, Venstre (V) og Senterpartiet (Sp), sa nei.

– Det må være opp til regjeringen å vurdere om gasskraftsaken ender med regjeringskrise, sa Ap-leder Thorbjørn Jagland til Dagbladet i januar 2000.

Den 9.mars stilte daværende statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) kabinettspørsmål i Stortinget da han gjorde det klart at regjeringen ville gå av hvis de fikk stortingsflertallet mot seg i gasskraftsaken.

Det ble stortingsflertall, Bondevik-regjeringa gikk av, og ny statsminister ble Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg.

«Statsminister Bondevik opptrådte helt i pakt med vår parlamentariske tradisjon og praksis da voteringsresultatet var klart i Stortinget i går kveld: Han meddelte Stortinget at han i dag hos Kongen vil søke Regjeringens avskjed og råde Hans Majestet til å gi regjeringsoppdraget til Jens Stoltenberg», skrev VG på lederplass dagen etter.

Siden da har det blitt åpnet tre gasskraftverk i Norge – på Kårstø i Rogaland, på Melkøya ved Hammerfest og på Mongstad i Hordaland, men både Kårsø og Mongstad er lagt ned igjen.

Her kan du se flere bilder i Tilbakeblikket.

Forsida av VG, 10. mars år 2000, dagen etter at regjeringa Bondevik I gikk av. Faksimile, VG
Powered by Labrador CMS