Nyhetsloggen

Navn: Kristin Monstad Lund Jobb: (nytilsatt) redaksjonssjef i Tønsbergs Blad Sak: Stortingsmann får gratis garasje

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mens Medie-Norges blikk var rettet mot tepper, armbånd og sveitserur som statsråder hadde mottatt i (lovlige) gaver, kunne Tønsbergs Blad avsløre hvordan byens tidligere ordfører og nåværende nestleder i Fremskrittspartiet, Per Arne Olsen, hadde sikret seg gratis garasjeplass til en verdi av 220.000 kroner i en omstridt eiendomshandel i Tønsberg.

– Denne saken er en av flere om Olsens eiendomshandler i Tønsberg og omstendighetene rundt disse, og den er et resultat av at vi for ett år siden begynte å granske Tønsberg og omegn Boligbyggelag, hvor Olsen i mange år har sittet i styret. Den gang var Olsen overhodet ikke et mål i det graveprosjektet vi satte i gang, forteller Kristin Monstad Lund.

I korte trekk startet saken med at ordfører Olsen i sin tid var med på å gi boligbyggelaget lov til å kjøpe en tomt til redusert pris, under forutsetning av at det ble bygget 24 rimelige Ungbo-leiligheter, forbeholdt unge boligsøkere. Men flere av disse leilighetene ble i stedet kjøpt av politikere og sentrale personer i boligbyggelaget, heriblant Per Arne Olsen, til en pris under markedsprisen. Og da Per Arne Olsen, som selv aldri hadde bodd der, solgte den fire år seinere, var det med stor fortjeneste.

– Da vi fikk avdekket Ungbo-skandalen, begynte det å renne inn flere tips om Olsen og hans eiendomshandler. Det var slik vi kom på sporet av den aktuelle saken, hvor Olsen og mangeårig leder av Tønsbergs bygningsråd, Bent Moldvær, fikk en eksklusiv mulighet til å kjøpe to leiligheter på Jarlsø som utbyggerne hadde holdt unna markedet. For øvrig i en sak hvor Olsen og lederen av bygningsrådet hadde vært i tett kontakt med utbyggerne under hele regulerings- og utbyggingsfasen, forklarer Monstad Lund.

Granskingen av denne handelen førte fram til garasjesaken, som hun selv karakteriserer som resultatet av en tretrinnsrakett.

– Det startet med Ungbo, fortsatte med det eksklusive kjøpet og endte med garasjen. Det siste fant vi da vi begynte å granske alle detaljene, ut ifra tesen om at det er i detaljene djevelen ligger gjemt.

Olsen har aldri innrømmet et eneste feilgrep, selv om han underveis i prosessen har endret forklaring etter hvert som nye opplysninger er framkommet.

– Det vanskeligste i denne saken har nok vært å finne de to strekene under svaret, for Olsen har hele tiden drevet med en forvirringsstrategi og tåkelegging av våre funn. Samtidig blir det ekstra vrient å jobbe med en sak hvor du sitter så tett på personer i en såpass liten by som Tønsberg som vi har gjort her, kommenterer Monstad Lund.

– Saken har skapt stor debatt på avisas nettsider, hvorav alle ikke er like positive. «Kommunistisk drittkasting etter verste lavmål» hevder enn debattant, mens en annen sier at han/hun er «lei av at sosialistene i TB skal jakte høyrepolitikere»?

– Ja, det har vært stor temperatur. Men beskyldninger som disse blir litt komiske. Tradisjonelt har jo Tønsbergs Blad blitt mest beskyldt for å være høyrevridd, noe vi fortsatt blir fra tid til annen. Men tidligere i sommer, da vi avslørte det eksklusive boligkjøpet, kunne det virke som om Fremskrittspartiet hadde mobilisert og brukte kommentarfeltet aktivt for å angripe vår gransking.

– For fire år siden fikk du og TB-kollega Jon Cato Landsverk Skup-diplom for artikkelserien «Ukultur i Tønsberg», også det om kommunetopper. Er Tønsberg kommune verre enn andre, eller er det Tønsbergs Blad som er flinkere enn andre?

– For å si det slik, jeg tror ikke vi blir arbeidsledige med det første. Samtidig tør jeg påstå at vi har vært flinke. Jeg er stolt av at en såpass liten avis som TB har satt av ett årsverk til å granske dette på heltid i mer enn et år og med flere journalister på saken når det har spisset seg, sier Kristin Monstad Lund, og trekker fram Vegar Vatn, Jon Cato Landsverk og Lars Døvle Larssen.

Men samtidig røper hun en viss undring over at saken ikke har skapt større bølger i det øvrige Medie-Norge.

– Ja, det har vært skrevet noe, men det forbauser meg litt at andre medier ikke har tatt saken videre.

Powered by Labrador CMS