Berlin-journalistenes vannhull invadert

Norske journalisters stamkneipe i Berlin gjennom mange år, restauranten Zwiebelfisch på Savignyplatz, invaderes nå av tilfeldige turister og nordmenn på helgetur i Berlin. Stamgjestene vurderer flytting.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I årevis har norske journalister med tilhold i eller med gode forbindelser i Berlin, satt hverandre i stevne hver fredag ettermiddag på Zwiebelfisch. Også noen norske diplomater, studenter og akademikere har hatt fast tilhold på stedet. Det har vært et fast møtested før mange i den faste gjengen har gått videre for mer fast føde på «Dicke Wirtin», «Jules Vernes» eller «Diener» – alle i overkommelig gangavstand for selv litt ustø føtter.

Blant venner har den hatt tilnavn som Zwiefie, Fisken, Løkfisken osv., men faktum er at Zwiebelfisch er et uttrykk fra god gammeldags typografi. En «fisk» er fortsatt betegnelsen på en støpt bokstav med feil font inne i et ord.

På restauranten henger det bilde av Dagbladets Asbjørn Svarstad sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre, da han besøkte stedet. På Dicke Wirtin henger det to bilder av Jahn Otto Johansen, og på Diener et bilde av Aftenpostens Bjørn Brøymer.

Støyende turister

Nå er det opprør i den norske kolonien i Berlin med tilhørende omgangskrets i Norge. De siste dagene har det lynet eposter mellom norske utenrikskorrespondenter, diplomater og Berlinvenner generelt. Zwiebelfisch er blitt regelrett invadert.

Det mysser av tilfeldige nordmenn på tur, noen med tilknytning til pressen, andre ikke. Uansett er det knapt plass lenger for stamgjestene. Sist fredag og lørdag var det invasjon. Forrige fredag kunne Journalisten.no observere tilfeldig forbipasserende som redaktør Olav Kobbeltveit fra Bergens Tidende, professor Rune Ottosen fra Journalisthøgskolen, faglig sekretær Ketil Heyerdahl i Norsk Journalistlag og horder med akademikere på studiebesøk.

Tilstandene er så urovekkende at fastboende nordmenn nå søker et nytt lokale, der de kan nyte sin fredagspils uten støyende turister fra gamlelandet.

Skrikende nordmøringer

I en av epostene som Journalisten.no har hatt tilgang til, er fortvilelsen til å ta og føle på:

»Ærede undersåtter. Herr Trygve Monsen!

Vi har et problem: Da jeg lørdag kveld trosset mine 39,5 og vaklet ned i storstua, ble jeg møtt av en Zwiebelfisch som var så full av folk at veggene nærmest bulet. Det var knapt nok mulig å få en fot innenfor. Til høyre satt det et stort bord nordmenn, til venstre et litt mindre ett. I hvert sitt sitt hjørne befant seg henholdsvis en norsk diplomat med tilreisende gjester og adresseavisjournalisten Johan O. Jensen. Ikke var det mulig å komme seg inn på toilettet, for hele den delen av kneipa var smekk full av skrikende nordmøringer, som aldri gjorde mine til å trekke inn beina når verdig trengende ville forbi. – More gin and bitter, rallet de hver gang en tysk slave materialiserte seg. (gin og bitter – vår herre til hest og i åpen robåt; er vi ikke i berlin?)», skriver den fortvilte Berlin-korrespondenten.

Ambjørnsen har skylda

Og slik har det vært siden Ingvar Ambjørnsen lanserte sin siste bok «En lang natt på jorden» på nettopp Zwiebelfisch første uke i oktober. For det er trolig Ambjørnsen som har skylda. Hovedpersonen i hans siste bok, Claus Otto Gedde, som visstnok verken har noe felles med tidligere VG-korrespondent Klaes Krogh eller NRK-korrespondent Jahn Otto Johansen, er da også stadig innom Zwiebelfisch, og restauranten får mer omtale og pr enn godt er for å kunne forbli et diskret møtested for nordmenn i Berlin.

Saken skal allerede ha vært tatt opp med Ambjørnsen som ifølge epostene skal ha svart hånlig at løk-gjengen må roe seg og at slik oppmerksomhet vanligvis legger seg om to-tre år.

UD lanserer utreiseforbud

Situasjonen er så prekær at det er lansert en rekke nødløsninger. Ett av forslagene er å leie eget sirkustelt i parken ved Savignyplatz, slik at man unngår «horder med nordgermanske plebeiere». Fra en av løkfiskene i UD er det kommet forslag om utreiseforbud/passnekt på Gardermoen ved utreise til Berlin for alle unntatt gamle stamgjester på Zwiebelfisch.

Mest nærliggende synes det likevel å være å bytte stamkneipe. Berlin har ikke akkurat noen mangel på skjenkestuer, og det er allerede kommet inn forslag fra en UD-medarbeider om å skifte til restauranten «Wupke», noen steinkast fra Zwiebelfisch. Stormester for Berlinerlogen Jahn Ottos Minde, Dagbladets Asbjørn Svarstad, skal være beordret ut for å prøvedrikke stedet. Han har tidligere vist store kunnskaper blant annet om hvilket øl du blir henholdsvis mest og minst fyllesyk av.

Vestorientering

Forslaget er tydelig preget av at norsk presse for lengst har nedlagt korrekturavdelingene og at norsk ortografi heller ikke står særlig høyt i kurs i utenrikstjenesten. Det er trolig også et utslag av den sterke vestorientering som gjør seg gjeldende blant norske utenrikskorrespondenter og UD-tjenestemenn.

»Wupke» (med én p) er gammel, østtysk undergrunnsslang for det kjente fjernsynstårnet ved Alexanderplatz. Navnet er en forkortelse for «Walter Ulbrichts Prestige-Keule», etter den østtyske partisjefen som styrte DDR fram til 1971.

Restauranten som nå er til vurdering blant nordmenn i Berlin heter derimot »Wuppke» med dobbelt p, og ligger trygt i Vest-Berlin. Det er en skikkelig, gammel berlinerkneipe med masse stamgjester, og der det neppe er så lett å presse seg inn. Spesialitet er kjøttkaker, såkalte bouletten.

Powered by Labrador CMS