Foto: Crestock.com
Foto: Crestock.com

Murdoch vil ha betalt

– Hvis det finnes en forretningsmodell for onlinenyheter, så skal vi finne den, sier Rupert Murdoch.

Publisert   Sist oppdatert

«The current days of the internet will soon be over», sier Rupert Murdoch. Det forventes nå at han vil innføre betaling for tilgang til nettavisene i sitt News Corporation-nettverk i løpet av ett år, skriver The Guardian.

Avisen siterer mediemogulen på en uttalelse om at dersom det finnes en forretningsmodell for onlinenyheter, så skal han finne den.

Betalingseksport

Etter overtakelsen av Wall Street Journal i fjor, ønsket Murdoch å avvikle betalingsmodellen som i flere år hadde vært unntaket fra regelen om fri nett-tilgang til amerikanske aviser.

Det ble likevel ikke åpnet for fri adgang til alt stoffet på WSJ, og Mediamemo skriver at Murdoch nå vil eksportere betalingsmodellen til WSJ til andre aviser innen Newscorp.

«Epokegjørende»

Spørsmålet om å finne en forretningsmodell for også å kunne ta betalt for redaksjonelt innhold av brukerne har ridd mediebransjen som en mare i flere år. Betaling ble også diskutert da kulturminister Trond Giske besøkte Norsk Redaktørforenings landsmøte i april og da statssekretær Wegard Harsvik var på NJ-landsmøtet i forrige uke.

Mediemogulen Murdochs nye utspill kom onsdag kveld i forbindelse med presentasjonen av Newscorps kvartalsrapport. Murdoch sa at Newscorp er inne i en «epokegjørende» diskusjon om betaling på nett.

Ifølge Guardian sa han at eksperimentet med betalingsnett i Wall Street Journal viste at det er mulig å ta seg betalt.

For en god uke siden varslet den nyansatte sjefen for USA Today, David Hunke, at han også overveier å innføre nettbetaling på deler av innholdet.