Maktkåte studentpolitikere truer avisene

Studentavisene er bekymret for redaksjonell styring og journalistisk kvalitet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I helgen vedtok landets studentaviser å søke kulturminister Trond Giske om pressestøtte for å sikre seg mot maktkåte studentpolitikere. I dette øyemed opprettet de også en egen studentredaktørforening, og planlegger et eget student-SKUP til høsten for å dyrke journalistisk kvalitet på studentavisenes egne premisser.

Redaksjonell frihet truet

– Flere hendelser de siste årene viser at studentaviser stiller dårlig når det gjelder redaksjonell frihet fordi de lever på penger fra semesteravgiften som forvaltes av studentpolitikere. De er med andre ord prisgitt en maktinstitusjon de også skal dekke kritisk. På bakgrunn av dette vil vi søke om pressestøtte og håper vi kan få til en særordning, sier Anders Schiøtz Worren, redaktør i Universitas til Journalisten.

For å illustrere argumentet sitt trekker han blant annet frem hvordan redaktøren av studentavisa i Trondheim, Under Dusken, ble tvunget til å gå etter å ha trykket en sak Studentersamfunnet i Trondheim ikke likte: De trykket programmet for studentfestivalen UKA før det var offisielt.

– Vi opprettet også en egen studentredaktørforening denne helgen for å støtte hverandre når det oppstår konflikter rundt finansieringen av studentaviser, forteller Universitas-redaktøren.

Student-SKUP

På konferansen ble det også vedtatt å arrangere et eget Student-SKUP til høsten.

– Motivasjonen vår er at studentaviser ikke har ressurser til å grave opp saker som kan konkurrere med «voksen» gravejournalistikk. Vi har ikke mulighet til å lønne folk som kan jobbe i ukesvis med en sak. Universitas blir riktignok sitert mye i dagspressen, men sakene er av litt forskjellige dimensjoner. Med et eget student-SKUP vil vi ha vår egen arena hvor saker kan måles opp mot tilsvarende saker, sier Schiøtz Worren.

Han forteller videre at de har vært i kontakt med jurylederen for SKUP, som ikke var avvisende til å lede juryen for et student-SKUP.

Studentenes SKUP skal avholdes i oktober i år, og hver studentavis kan nominere to saker skrevet i inneværende studieår til prisutdelingen, det vil si fra august 2007 til mai 2008. Det er ikke avgjort hva prisen vil være.

Powered by Labrador CMS