Tøffest å bli fotojournalist

Fotojournalistene har passert det trangeste nåløyet blant dem som sist uke startet sin journalistutdanning. Bare én av 15 søkere kom inn på studiet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Statistikken over poenggrenser for ulike studier ved årets opptak viser at Fotojournalistikkutdanninga ved Høgskolen i Oslo (HiO) ligger nest øverst med 73,5 poeng. Bare slått av medisinstudiet i Oslo der grensa for å komme inn var 74,8 poeng. Poenggrensa for journalistikkstudiet ved HiO var til sammenlikning 64,1 poeng. Og kravene for tilsvarende studier andre steder var 61,3 i Bergen, 58,2 i Stavanger, 57,7 i Volda og 50,5 poeng i Bodø.

Opptaksprøve

Nå er riktignok tallene ikke helt sammenliknbare fordi studentene ved fotojournalistikkutdanninga har fått tilleggspoeng gjennom en opptaksprøve. Men ser man på kampen om plassene er det likevel ingen tvil om at nåløyet var svært trangt for de 16 nye fotostudentene som sist uke tok fatt på utdanninga.

– Av dem som hadde fotojournalistikk som førsteprioritet kom bare én av 15 søkere inn på studiet, forteller studieleder Thore Roksvold.

Det tilsvarende tallet for journalistutdanningen i Oslo var én av ni søkere. Dessuten tas det bare opp et nytt kull fotostudenter hvert annet år.

Kvinner

Fotojournalistyrket er tradisjonelt mannsdominert selv om det etter hvert er blitt mange kvinner i yrket. Årets kull vil ikke bøte på det. Blant de nye studentene er 31 prosent kvinner. På journalistutdanningen er det motsatt. Der er faktisk 70 prosent kvinner.

– Det har vært en tendens til et økende antall kvinnelige journaliststudenter gjennom flere år. Men vi har aldri hatt flere kvinner på journalistutdanningen enn i år, sier Roksvold.

Mediefag

Tallene fra Samordna Opptak viser for øvrig at det samlede antallet primærsøkere til journalistikk og fotojournalistikk i år var 1255. Mens det var totalt 4172 primærsøkere til alle typer mediefag, inkludert journalistikk. Det er en tilbakegang på 1,1 prosent sammenliknet med året før.

Powered by Labrador CMS