Vil utveksle studenter med Pakistan

Journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo og institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Punjab vil utveksle studenter, lærere og forskere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På initiativ fra Elisabeth Eide, førsteamanuensis i journalistikk, har Høgskolen i Oslo og Universitetet i Punjab i Pakistan inngått en avtale om et utvekslingsprogram for journaliststudenter og -forskere.

Det kan bety et eller flere semestre her eller der for studenter fra begge land, bytte av lærerkrefter, mer reportasjepregete visitter eller opphold for doktorgradsstudenter, noe som særlig kan være aktuelt for pakistanske studenter dersom Universitetet i Oslo går inn i avtalen.

For pakistanske masterstudenter peker Eide spesielt på det toårige masterprogrammet om global journalistikk som Høgskolen i Oslo samarbeider med andre nordiske land om.

Åpne øyne og knytte bånd

– Det viktigste er at dette er et gjensidig prosjekt, det er ingen form for u-hjelp. Vi vil skape et rom for gjensidig læring, sier Elisabeth Eide.

Håpet er at dialog vil føre til gjensidig respekt, noe Eide mener ble aktualisert av striden om Muhammed-karikaturene.

Både hun og professor Mughees-Uddin Sheikh fra institutt for medier og kommunikasjon ved Punjab-universitetet, som i dag reiser tilbake til Pakistan etter 20 dager i Norge, er opptatt av at Pakistan og Norge knytter tettere og formelle bånd.

– Spesielt er det viktig for Norge, hvor pakistanere er den største minoriteten. Gjennom kurs i forskjellige emner ved Universitetet i Punjab kan norske studenter, lærere og forskere sette seg inn i pakistansk virkelighet og få opp øynene for sider ved den pakistanske minoritetsbefolkningen her og ikke møte dem med spørsmålstegn, sier Elisabeth Eide.

Ingen kulturavtale

– Norge er et spesielt land for Pakistan, fordi 30.000 pakistanere lever her, og fordi vi begge er multikulturelle land. Det er merkelig: Pakistan har avtale om kulturutveksling med Danmark, men ikke med Norge, sier professor Mughees-Uddin Sheikh, som bestemt mener en slik avtale bør inngås.

– Det ville vært bra for begge land.

At det ikke finnes en slik formell avtale hindrer ikke at kulturutveksling allerede finner sted. Det foregår mye norsk-sponsede kulturaktiviteter i Pakistan og Melafestivalen i Oslo er et eksempel på at pakistanske artister hentes hit til landet.

Mens de to medielærerne ønsker en formell kulturavtale, så har de foreløpig gjort sitt for at noe skjer på deres eget fagfelt. Men før avtalen kan settes ut i live, må søknader sendes og pengene være på plass.

– Norske studenter mer innadvendte

Da Elisabeth Eide i vår var drøye fire måneder ved Universitetet i Punjab i Pakistan for å forske, fikk hun også ansvaret for et mastergradsskurs om media og globalisering.

Videre arbeidet hun med mediedekningen av striden rundt Muhammed-karikaturene. Neste år kommer en rapport om mediedekningen av karikaturstriden i en rekke land, og Eide er den i det tverrnasjonale nettverket som skrive om Pakistan.

Mens Mughees-Uddin Sheikh har vært i Norge har han forelest både for journaliststudentene og lærerkreftene ved journalistutdanningen på Høgskolen i Oslo. Han fulgte Elisabeth Eide tett, da hun var i Punjab, og en kulturforskjell har han registrert:

– Da Elisabeth Eide var hos oss, var hun så populær, engasjert og opptatt. Våre studenter var så entusiastiske og inviterte henne overalt. De norske studentene er nok mer innadvendte og forsiktige mot utenlandske lærere.

Powered by Labrador CMS