Takket være Lommedal-saken er det brudd på punkt 4.8 i Vær Varsom-plakaten det er felt flest ganger for i første halvår

Men ellers er det som vanlig 4.14 vi er dårligst til å følge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Så langt i år har Pressens Faglige Utvalg (PFU) mottatt 223 klager. Det er 22 klager færre enn på samme tid i fjor. I løpet av de seks møtene så langt i år har 136 klagesaker gått til behandling, mens 44 klager har blitt avvist. Det skriver Presseforbundet i sin halvårsstatistikk

57 av de 136 sakene fikk full behandling av PFU. Det betyr at tilsvarsrunde ble igangsatt. I 25 saker konkluderte PFU med brudd på god presseskikk, 13 fikk kritikk og i 19 saker gikk mediene fri. 

49 klagesaker ble behandlet «forenklet», som betyr at klagesaken ikke har gjennomgått full tilsvarsrunde fordi sekretariatet mente det publiserte åpenbart var innenfor god presseskikk. 

15 klagesaker ble løst ved såkalt minnelig ordning. Det betyr at klager og innklaget medium blir enige om en løsning og klager trekker klagen.

Finnmark Dagblad verst

Det har blitt behandlet klager mot 85 ulike medier i løpet av årets første seks måneder. NRK får flest klager, deretter følger VG, TV 2 og Dagbladet.

Når det gjelder bruddstatistikken er det Finnmark Dagblad som kommer dårligst ut med tre brudd og en kritikk. Deretter kommer Finansavisen med to brudd.

Nytt av året er at Vær Varsom-plakatens punkt 4.8, som går på omtale av barn, topper statistikken. Ti ganger er det henvist til dette punktet i de fellende uttalelsene, og syv av disse gjaldt Lommedalen-sakene.

Tidligere har det vært punkt 4.14, som går på samtidig imøtegåelse, men dette har hittil i år blitt henvist til ni ganger. Åtte ganger ble det henvist til punkt 3.2, som gjelder kildebruk og kontroll av opplysninger. Deretter kommer saklighet og omtanke, det vil si punkt 4.1 som det har blitt henvist til seks ganger ved fellelser. Også punkt 4.3 er det blitt vist til i tre uttalelser.

Powered by Labrador CMS