Ingen bønn for Vårt Land

Må møte i PFU. Her er månedens saker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Halvårets nest siste møte i Pressens Faglige Utvalg foregår på Institutt for Journalistikk i Fredrikstad tirsdag. I alt skal utvalget gjennom 13 saker, tre av dem blir overført på Journalisten.no.

Best i klassen

Foreldreutvalget (FAU) ved Bogstad skole har klaget inn NRK etter en reportasje FAU mener tegner et skjevt og negativt bilde av skolen. Reportasjen handler om pedagogiske metoder ved norske skoler, og Bogstad skole ble brukt som eksempel.

NRK avviser kritikken og forklarer at hensikten med reportasjen ikke var å kritisere Bogstad skole, men å rette kritisk søkelys på reformene i skolevesenet.

På vakt

I Bodø er Avisa Nordland klaget inn av vaktselskapet Polarvakt etter at avisen slo opp at varaordføreren i Bodø leier ut brannfeller. Varaordføreren er også daglig leder i Polarvakt. Selskapet leier kontorer i huset som kalles en brannfelle. I sin klage skriver Polarvakts daglige leder at det er feil at de leier ut hybler i dette huset. Snarere anfører klager at det er Polarvakt Eiendom som leier ut disse hyblene. Her er det varaordførerens kone som er daglig leder.

Avisen svarer ifølge Brønnøysundregistrene er varaordføreren oppført som daglig leder også for eiendomsselskapet. Han er også styreleder i selskapet, og eier halvparten av holdningsselskapet som eier eiendomsselskapet. Avisa Nordland mener også klagers rolle som varaordfører er av betydning for saken.

Brøt pressebud?

I sin klage hevder den humanitære organisasjonen U-landshjelp fra folk til folk at Vårt Land har opptrådte i strid med Vær varsom-plakaten i en omfattende artikkelserie om UFF. Her er det ifølge klager fremmet feilaktige påstander om at UFF har forbindelser til blant annet Tvind-bevegelsen, hvis lederskap er etterlyst av dansk politi.

Avisen mener på sin side at det ifølge VVP er pressens oppgave å avdekke kritikkverdige forhold og mener at de har dokumentert at det er sammenheng mellom UFFs virksomhet i Norge og Tvind.

Avisen benekter også å ha brukt titler uten dekning.

Powered by Labrador CMS