Aftenposten går hardt ut mot Trump i dagens avis. Foto: Forsidene.no
Aftenposten går hardt ut mot Trump i dagens avis. Foto: Forsidene.no

Norske aviser frykter Donald Trump

«Vi er redde nå. Det har vi all grunn til når verden går av hengslene» skriver Aftenposten på forsiden torsdag. 

Publisert   Sist oppdatert

Avisen skriver på lederplass at Trumps valgseier bør oppfattes som et varskurop til andre land.

– Etter Brexit, og spesielt Trumps seier, synes alt nå mulig. Ingen kan lenger si med sikkerhet at Le Pen ikke kan bli Frankrikes neste president etter valget neste vår.

Også Dagbladet advarer.

– Vi tror at vi med Trump som president med stor sannsynlighet vil få flere og farligere konflikter i verden. Trump er ikke en mann vi trenger i verdens viktigste jobb, skriver Dagbladet i sin lederartikkel dagen etter valget i USA.

Avisen mener Trump er farlig fordi «han er en blanding av kunnskapsløs, revolusjonær og impulsiv». Avisen klassifiserer ham som «en narsissistisk bølle, som er mer opptatt av seg selv enn det som er godt for hans omgivelser.»

Les også: Reidun Kjelling Nybø mener det er tid for selvransakelse i redaksjonene

Må gi Trump en sjanse

VG tar opp noen av de samme utfordringene, men mener at Trump må gis en sjanse.

– Våre politikere må forholde seg til Trump. Deres viktigste jobb nå er å sikre norske interesser. Håpet nå må være at Trump tar ansvaret inn over seg, skriver avisen på lederplass.

Dagbladet viser til atomtrusselen fra Nord-Korea og Kinas ekspansjon i Sør-Kinahavet, og frykter at Trump vil forverre situasjonen.

– Vi nevner Syria der det kreves diplomati, og Iran der Trump har truet med å rive atomavtalen i filler. Vi frykter at Trump lett kan bli en del av problemet, og ikke løsningen, i alle disse alvorlige spørsmålene.

Avisen peker også på at den kommende presidenten har hevdet at global oppvarming er en kinesisk konspirasjon.

Mediedebatt: Syv ting mediene (og andre) kan lære av Trumps seier

Går ikke opp

Dagens Næringsliv forholder seg også kritisk til USAs nye president, og stiller spørsmål til hvordan Trumps lovnader kan bære frukter.

– Man skal lete lenge for å finne økonomer som mener proteksjonisme av Trump-typen vil skape vekst og arbeidsplasser. Nær alle modeller peker motsatt vei, skriver avisen i sin lederartikkel.

Flere av avisene peker på bekymringen rundt Trumps manglende erfaring i politikken.

– Når muligheten nå blir gitt til en politisk nybegynner med ustabilt temperament og verdens største militærmakt til disposisjon, kan det skape nervøse rykninger både her og der, fortsetter Dagens Næringsliv.

– Trump vil bli møtt med dyp mistro, kanskje hat, fra svært mange av sine landsmenn. Mange av disse vil tilhøre den best utdannede, ressursrike og taleføre del av befolkningen.

Dagbladet peker også på manglende erfaring.

– Trump har ingen erfaring med, og liten forståelse av, en verden som er mye større enn hans forretninger.