– Ville taklet mengden

Men å gå gjennom alle de 77.000 Wikileaks-dokumentene hadde nok få norske redaksjoner klart.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Mengden skulle vi taklet, med litt tid på oss. Det er jo bare 12–13 ganger mer enn Knausgårds livsepos. Det er et spørsmål om prioritering og systematisering, sier nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2.

Journalisten spurte lederne i tre av landets største redaksjoner om hvordan de ville håndtert å få 77.000 dokumenter i fanget, og om de eventuelt hadde forsøkt å ha fått til et samarbeid på tvers av publikasjonene.

I TV 2 ville det ikke vært aktuelt å inngå samarbeid med noen norske redaksjoner. Snarere mener Årsæther at de ville søkt samarbeidspartnere utenfor Norge; som TV 2 i Danmark, svensk TV 4 eller Sky News.

Stort

NRKs nyhetsredaktør Stein Bjøntegård mener at NRK er en av de få redaksjonene som er store nok til å kunne håndtere dokumentmengden, men heller ikke han tror at de ville gått gjennom hele dokumentmengden.

– Vi hadde selvsagt ikke hatt mulighet til å gå gjennom alt. Men etter det jeg forstår har heller ikke New York Times, Guardian eller Der Spiegel gjort det, sier han.

Heller ikke NRK ville søkt samarbeid i Norge, men hadde trolig tatt kontakt med sine søsterorganisasjoner i SVT og DR.

Allianser

I Dagbladet mener sjefredaktør Lars Helle at de største redaksjonene i Norge fortsatt er store nok til å handle et stort tilfang av dokumenter, i hvert fall til et visst nivå.

Helle håper at redaksjonen ville fortstått hva de satt på, og umiddelbart kunne satt ned en gruppe som kunne jobbe fram saker. Han er heller ikke fremmed for at det kunne blitt etablert redaksjonelle allianser med konkurrenter.

– I en slik sak kunne det vært interessant hva vårt mediehus kunne fått til i samarbeid med en eller flere radio- og fjernsynskanaler.

Powered by Labrador CMS