Presseeksperter er delt i spørsmålet om Kjersti Løken Stavrum kan fortsette som vara i Stiftelsen Tinius dersom hun får jobben som generalsekretær i Presseforbundet. Foto: Birgit Dannenberg

– Må ut av Stiftelsen Tinius

Blandede reaksjoner på Kjersti Løken Stavrum som sannsynlig Kokkvold-arvtager.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble det kjent at tidligere redaktør Kjersti Løken Stavrum står på søkerlisten til stillingen som generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Dagens Næringsliv skriver onsdag at styret i Presseforbundet har hatt henne som favoritt hele tiden. Men etter det Journalisten kjenner til skal det være redaktørene som har bragt henne på banen i innspurten.

Inhabil 

44-åringen jobber i dag med kommunikasjon for arbeidsgiverforeningen NHO. I november sluttet hun som redaktør i Aften og A-magasinet etter åtte år i jobben.

Ifølge utlysningsteksten er jobben som generalsekretær todelt. For det første skal vedkommende verne om ytringsfriheten og medienes oppgaver. For det andre skal det forberedes saker for Pressens faglige utvalg (PFU).

Dersom Stavrum blir Kokkvolds arvtager, må hun melde seg inhabil i saksbehandling av klager på Nettavisen. Det sier et knippe presseeksperter Journalisten har snakket med. Årsaken er at hun er gift med sjefredaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen.

– De er voksne, selvstendige mennesker med integritet begge to, og et møte ved frokostbordet må vi akseptere. Men hun må fratre saksbehandlingen ved klager på Nettavisen. Sekretariatet må påse at generalsekretæren ikke blander seg inn i sånt, sier Stein Gauslaa, som er tidligere redaktør i Agderposten og leder av Redaktørforeningen fra 2007 til 2009.

Medieforsker og tidligere Stavanger Aftenblad-redaktør Jens Barland er heller ikke i tvil om inhabiliteten.

– Hun vil eventuelt være inhabil i alt som har med Nettavisen å gjøre. Jeg vet ikke om Presseforbundet har spesifikke inhabilitetsregler, men parallellen er forvaltningsloven som gjelder overfor politikere og offentlig ansatte. Den er veldig spesifikk angående inhabilitet ved slektskapsbånd, sier Barland, som nå jobber som førsteamanuensis i medieledelse og innovasjon ved Høgskolen på Gjøvik.

– Må ut

Et annet bånd er knyttet til eieren av hennes mangeårige arbeidsgiver, Aftenposten. I Stiftelsen Tinius sitter nemlig Kjersti Løken Stavrum som personlig vara for Per Egil Hegge. Stiftelsen eier 60 prosent i Blommenholm Industrier, som igjen eier 26 prosent av Schibsted. Eierskapet er slik at stiftelsen sitter på stemmeberettigede A-aksjer, mens arvingene etter tidligere Schibsted-eier Tinius Nagell Erichsen sitter på aksjene med utbytterettigheter.

Førsteamanuensis Carl-Erik Grimstad i journalistikk ved Norges Kreative Fagskole mener Stavrum må ut av stiftelsen dersom hun skal bli pressenestor i Norge.

– Det er ikke mulig å sitte på eiersiden i et storkonsern og samtidig være generalsekretær i Presseforbundet. Hvis ikke hadde vil hun være inhabil i de fleste saker, sier Grimstad.

Gauslaa mener det ikke er diskvalifiserende at hun har hatt en posisjon i stiftelsen. Men han mener hun må fratre for å kunne ta over jobben etter Kokkvold.

– Det er en spesiell institusjon, og det ideelle siktemålet med stiftelsen er det ingen tvil om. Men den representerer en maktfaktor i et bestemt konsern. Og generalsekretæren må være nøytral, sier Gauslaa.

Tvil

Tidligere leserombud Terje Angelshaug i Bergens Tidende er mer i tvil. Han sier generalsekretæren som hovedregel ikke bør sitte i stiftelser, men at Tinius-stiftelsen er spesiell. Barland mener Barland at Stavrum ikke nødvendigvis må forlate stiftelsen.

– Stiftelsen har en veldig indirekte rolle i forhold til det operative i Schibsted. Det er mange ledd fra stiftelsen og ut til den operative delen. Det er ikke gitt at hun må fratre stiftelsen. Det er en vurdering hun må gjøre selv, og som jeg har full tillit til at hun klarer, sier Barland, som sier han anser henne blant søkerne som er godt kvalifisert til stillingen.

Medieforskeren sier alle aktuelle kandidater med god praktisk erfaring vil ha bindinger til aktører innen media, for eksempel til tidligere arbeidsgivere. Det spesielle med Stavrum mener han er at båndene blir veldig synlige konkrete gjennom ekteskapet og varaplassen i stiftelsen.

Aftenposten-klikk

Angelshaug er mer kritisk til den snevre rekrutteringen fra Aftenposten til posisjoner i Presse-Norge enn til vararoller. Sjefredaktør Hilde Haugsgjerd leder Pressens faglige utvalg (PFU). Politisk redaktør Harald Stanghelle er styreleder i Redaktørforeningen. Og de to har altså Kjersti Løken Stavrum som nær kollega inntil november. I tillegg jobbet NJs nyvalgte leder Thomas Spence som Aftenposten-journalist før han ble tillitsvalgt.

– En liten klikk av nære kolleger sitter i sentrale posisjoner. Når man henter personer til slike posisjoner må man rekruttere bredt. Det virker ikke som man klarer det. Det handler om troverdigheten til de organene som styrer pressen, sier Angelshaug.

Har integritet

Samtidig understreker han, i likhet med Grimstad, at det hadde vært hyggelig med den første kvinnen i pressetoppen. Begge mener også at hun vil gjøre en god jobb om hun får stillingen.

– Jeg kjenner til at hun har godt omdømme, sier Angelshaug.

Også Gauslaa mener Kjersti Løken Stavrum er en kvinne med integritet.

– Det er ikke noen tvil om at hun representerer redaktørsiden og den redaksjonelle friheten hvis man vurderer hennes meritter i de årene hun har vært i topp-posisjoner, sier Gauslaa. 

– Bunnlinjerepresentant

Grimstad er mer kritisk til om hun har den presseetiske tyngden som er nødvendig.

– Jeg opplever henne mer som en bunnlinjerepresentant enn som interessant i en presseetisk kontekst, sier Grimstad.

Geir Arne Bore, som sto på søkerlista fra første runde, markerte seg presseetisk senest etter påske med å lansere egne etiske husregler i Drammens Tidende.

Om Løken Stavrum skulle bli ansatt, mener Grimstad og de andre Journalisten har spurt det ikke er nødvendig med karantene overfor Aftenposten eller andre Schibsted-aviser.

– Det er vanskelig å se for seg. Generalsekretæren er heller ikke den som avgir endelige uttalelser i Pressens faglige utvalg (PFU). Så vidt jeg vet er Stavrum en ryddig person, sier Grimstad.

Barland mener det er viktig å ikke snevre inn kravene så mye at det blir vanskelig å finne gode kandidater.

– For å ha integritet tror jeg det er fornuftig å ansette noen med skikkelig faglig ballast og ledererfaring på høyt nivå, og som med troverdighet og integritet kan snakke strengt til redaktører. Man må ha vært på et sånt nivå, og hun er en av dem som har vært det, sier Barland.

Kjersti Løken Stavrum ønsker ikke å kommentere saken med henvisning til at ansettelsen ikke er endelig avklart. 

Powered by Labrador CMS