Foto: Flickr/creative commons/NRK P3

11 aviser får redusert pressestøtte

Mens 23 aviser får mer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tallene fra Medietilsynet er klare. Om litt utbetales årets produksjonstilskudd til pressen. For noen blir det en glede. For andre langt derifra.

Tidligere er det kjent at Nationen mister 4,5 millioner kroner i støtte som følge av at staten ikke lenger vil kompensere for bortfall av statlige annonser.

[factbox:1-right]

Målt i prosent er bortfallet av støtte størst hos bydelavisen Fanaposten. Avisen mottok i fjor 861.024 kroner. I år er 60 prosent falt bort. Som styreleder i Landslaget for lokalaviser, har redaktør Ståle Melhus sett tegningen på hvilken retning det bar. Men budsjettet er ikke formet av hint.

Ståle Melhus

Her er hele oversikten.

Rammer demokratiet

- Vi hadde ingen signaler på forhånd om at dette ville bli utfallet. Vi begynte året med 11 ansatte og ved utgangen av november er vi blitt 7. Det er et dramatisk kutt å få servert så langt ut i et regnskapsår.

Støttekuttet skyldes både bortfallet av annonsekompensasjonen, og at betegnelsen bydelsavis er avskaffet som støttekategori. Dermed står avisen i en sårbar situasjon.

- Det er klart det gjør det. Vi må som andre selskap drive med balanse i regnskapet. Vi kan ikke drive med underskudd. Spesielt ikke når det er flagget ytterligere kutt i støtten og i tillegg moms på papir. Det som var vanskelig blir nærmest umulig når forutsigbarhet og gode rammevillkår nesten blir rasert.

Melhus sier at ønsket er i størst mulig grad å ta vare på produktet. Derfor vil bemanningen bli opprettholdt på dagens nivå. Så langt det lar seg gjøre. Alternativene er blant annet å vurdere frekvensen på utgivelsene. I dag kommer avisen ut to ganger i uken. Om antall utgivlser halveres, er naturlig nok frykten for at abonnentene krever halvert pris stor. Men, sier Melhus, det kan løses ved for eksempel å doble sidetallet. På den måten sparer avisen distribusjonskostnadene ved den ene utgaven, samt trykkeristart.

- Ved å ta bort støtten fra de små sier man at journalistikken her er mindre verdt enn hos de store. Det er et demokratisk problem. Setter lit til at opposisjonen er tøffe og står på lokalavisens side.

Har budsjettert

Anders Nyland. Foto: Birigit Dannenberg
I Bergensavisen er støtten redusert med nesten 1,4 millioner kroner. Dette har de ifølge sjefredaktør Anders Nyland budsjettert med fordi tilbakegangen skyldes lavere opplag. Særlig går andel løssalg tilbake.

- Vi har budsjettert med nedgang, det har vi gjort hvert av de siste årene som følge av dette.

[factbox:2-right]

Løftes mot nye høyder

I avisen Dagen, også denne basert i Bergen, går det motsatt vei. Avisen får økt pressestøtte med like over én million kroner til i underkant av 19 millioner kroner.

- Vi er takknemlige for alle pengene vi får og vi synes vi fortjener kronene. Det er viktig at man har gode rammevillkår for meningsbærende avisene. Utviklingen av produktet vårt har vært god de siste årene og vi opplever at vi er blitt mer relevant for flere, sier ansvarlig redaktør Vebjørn Selbekk til Journalisten.

Vebjørn Selbekk. Foto: Paul S. Amundsen

Kake blir det trolig, men millionen streker ikke til de mest ekstravagante tiltakene. Med økende distribusjons- og produksjonskostnader er ikke en millioner kroner den store summen.

- Men bedre det går denne og ikke den andre veien.

 

Powered by Labrador CMS