95 årsverk i fare

Aller Media vurderer å legge ned den norske trykkerivirksomheten.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tillitsvalgte i Aller Media ble tidligere i høst informert om at de danske eierne vurderer å legge ned Aller Trykk, som holder til i Nittedal utenfor Oslo. Dermed står 95 årsverk i fare.

Oppunder 90 av årsverkene er besatt av grafikere, det vil si ansatte i trykkeriproduksjonen. Om lag 80 personer er medlemmer av LO-tilsluttede Grafisk Klubb i Aller Trykk.

Fallende lønnsomhet

Aller Trykk har opplevd sterkt fallende lønnsomhet de siste årene, blant annet som følge av sviktende opplag for de store ukebladene. Fra et årsresultat før skatt på 15,4 millioner kroner i 2010 måtte Aller Trykk tåle et minusresultat på 10,1 millioner kroner i 2013.

Trykkeriets framtid kan bli avgjort på et styremøte i slutten av oktober. Et mulig utfall av den pågående prosessen er at den norske trykkerivirksomheten legges ned og at produksjonen flyttes til Aller-konsernets andre trykkeri, som ligger i Tostrup i Danmark. Den pågående kostnadstilpasningen i Aller-konsernet kan også ende med at begge trykkeriene avvikles.

[factbox:1-right]

Fordeler trykkeoppdrag

Aller Trykk i Norge trykker de fleste av de norske produktene til Aller Media, blant dem Aller, Se og Hør, KK og Henne. Det vil si en rekke av de største ukebladene her i landet. I tillegg kommer trykking av svenske og danske Aller-blader. Oppdragene fordeles mellom de norske og danske trykkeriene.

Etter at Aller Media kjøpte opp Dagbladet i fjor, fikk Aller Trykk også oppdraget med å trykke Dagbladets Magasinet, noe som ble gjennomført fra 1. april i år.

Dramatiske tiltak

Trond Kristian Bøe er administrerende direktør i Aller Trykk Norge og i det danske eierselskapet Aller Tryk Norden, som eier de to Aller-trykkeriene i Norge og Danmark. Bøe bekrefter overfor Journalisten at styret arbeider med å avklare den framtidige trykkeristrukturen i Aller-konsernet. Den vanskelige bransjesituasjonen gjør det aktuelt med dramatiske tiltak.

[quote:1-right]

– Aller Tryk Norden, som eier oss, har holdt på i fem år med betydelige kostnadsreduksjoner og tilpasninger. På et allmøte i juni i fjor fortalte jeg at det ble vurdert to, ett eller ingen trykkerier i Aller-konsernet. Situasjonen har ikke forandret seg nevneverdig siden. I dag har vi to trykkerier. Vi har jobbet i lengre tid med mange alternativer. Det er styret som bestemmer hva som skal skje videre.

– En reell fare

– Er det fare for at Aller Trykk i Norge blir nedlagt og virksomheten flyttet til utlandet?

– Det er dessverre en reell fare for at alle grafiske virksomheter i dag blir nedlagt, med det markedet vi har foran oss. Det er veldig få aktører i bransjen som i det hele tatt tjener penger i dag. Men det er styret som fortløpende tar beslutningene.

[quote:2-left]

– Hva kan Aller-konsernet spare ved å flytte den norske trykkerivirksomheten utenlands?

– Det har jeg ingen formening om.

Etter det Journalisten erfarer kommer den framtidige trykkeristrukturen opp på et styremøte i Aller Trykk Norden i slutten av oktober. Bøe sier at han ikke har noen innstilling klar til styrebehandling.

– Hvis såpass dramatiske beslutninger som ryktene nå handler om blir tatt i Aller-konsernet, vil man forvente at det blir en strukturert prosess. Da vil først de ansatte og tillitsvalgte få vite hva som skjer.

Bøe understreker at selskapet - på oppdrag fra styret - har arbeidet med flere alternative tiltak. Han kan ikke bekrefte at saken vil få en avkling på neste styremøte.

– Det vet jeg ikke. Det er det styret som avgjør. Styret diskuterer hva som skal skje med Aller Trykk, men det er ennå ikke laget noen styreinnkalling og jeg vet ennå ikke hva det endelige sakskartet blir. Det er styrelederen som bestemmer dette.

Eierne bestemmer

[quote:3-right]

– Så dette er en helt eierstyrt prosess?

– Ja, dette er 100 prosent eierstyrt. Styret og eiere er en og samme funksjon. Vi vil selvsagt informere både kunder og leverandører hvis og når en såpass dramatisk avgjørelse blir tatt.

Bøe betegner situasjonen i den grafiske bransjen som krevende. Han poengterer at Aller Trykk i Norge likevel kjører fullt belagt på fem skift. Det norske trykkeriet trykker blader for Aller Media i både Norge, Sverige og Danmark og har i tillegg en del andre oppdrag.

Bøe forteller at Aller Trykk Norge så seint som i april investerte over 20 millioner kroner i nytt utstyr, i forbindelse med at trykkeriet overtok produksjonen av Dagbladet Magasinet.

– Så vi er ikke nedlagt eller bortgjemt. Men at bransjen er krevende kan jeg underskrive på.

På grunn av feriefravær og skiftarbeid har det ikke lyktes Journalisten å komme i kontakt med representanter for Grafisk klubb i Aller Trykk.

Powered by Labrador CMS