Legger ned trykkeri med 95 årsverk

Flytter all trykkerivirksomhet til Danmark.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Beslutningen om å legge ned norske Aller Trykk, som holder til i Nittedal utenfor Oslo, ble tatt på et styremøte i eierselskapet Aller Tryk Norden onsdag. Nedleggelsen og flyttingen av den tekniske produksjonen til det gjenværende Aller-trykkeriet i Danmark rammer de aller fleste av de 95 norske årsverkene.

[factbox:1-right]

Aller-konsernet begrunner vedtaket med “endringer i mediemarkedet og en større investering i ny trykkpresse i Danmark.”. Derfor ønsker konsernet å konsolidere trykkapasiteten slik at den tekniske produksjonen på de to trykkeriene samles i Danmark. Dette vil skje i løpet av september 2015.

Slutten på industrihistorie

– Vi er selvfølgelig veldig triste for det som skjer. Vi har vært en fantastisk gjeng her ved trykkeriet. Dette handler om at en form for industrihistorie er slutt, som følge av den teknologiske utviklingen i mediebransjen, sier Trond Kristian Bøe. Han er administrerende direktør i Aller Trykk Norge og i det danske eierselskapet Aller Tryk Norden, som eier de to Aller-trykkeriene i Norge og Danmark.

[quote:1-left]

Aller Trykk AS i Norge vil fortsetter med å betjene både eksterne og interne kunder. Dermed opprettholdes noen stillinger i Norge. Oppunder 90 av årsverkene er besatt av grafikere, det vil si ansatte i trykkeriproduksjonen. Om lag 80 personer er medlemmer av LO-tilsluttede Grafisk klubb i Aller Trykk.

– Hvor mange arbeidsplasser kan reddes i Norge?

– Det er ikke snakk om mange, kanskje en håndfull. Det er ikke endelig bestemt. Men vi er tross alt glad for at vi har fått et år på oss. De ansatte skal få hjelp til å komme seg over i nye jobber. Hvis det åpner seg behov i Danmark er det selvfølgelig en mulighet for at noen kan søke seg dit, dersom de er interessert, sier Bøe. 

Fallende lønnsomhet

Lederen av Grafisk klubb ved Aller Trykk befinner seg utenlands og har ikke vært tilgjengelig for kommentar. De tillitsvalgte i Aller Media ble tidligere i høst informert om at de danske eierne vurderte å legge ned norske Aller Trykk. Trykkeribedriften har opplevd sterkt fallende lønnsomhet de siste årene, blant annet som følge av sviktende opplag for de store ukebladene. Fra et årsresultat før skatt på 15,4 millioner kroner i 2010 måtte Aller Trykk tåle et minusresultat på 10,1 millioner kroner i 2013.

Etter at Aller Media kjøpte opp Dagbladet i fjor, fikk Aller Trykk også oppdraget med å trykke Dagbladets Magasinet, noe som ble gjennomført fra 1. april i år. I den forbindelse investerte Aller Trykk Norge over 20 millioner kroner i nytt utstyr.

Powered by Labrador CMS