Når Petter sier hopp, hopper mediene

Om Petter Northug hadde hoppet i nærmeste elv på Beitostølen, hadde journalistene garantert hoppet etter.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Så hvorfor får Petter Northug holde på som han gjør, og hvorfor dilter norsk presse etter akkurat slik han vil at de skal gjøre?

Etter over 30 år som sportsjournalist kjenner jeg mekanismene. Jeg mener å vite litt om hva som skjer både blant idrettsutøverne og blant journalistene. Det er ikke lenger interessant å rapportere om det som skjer sportslig. Nei, en suveren Martin Johnsrud Sundby blir nærmest overlatt til seg selv etter overbevisende renn på Beitostølen.

Einar Kristengård. Foto: privat

Et samlet pressekorps er mest interessert i en ting – en mann. Petter Northug. Superstjernen. Mannen som har vunnet noen VM- og OL-medaljer, og er blitt yndling fordi han har sagt noen morsomme ting etter løpene. Om seg selv, om konkurrentene – og aller helst om svenskene. Det har han blitt populær på. Det har han gjort seg rik på.

Og det har gått til hodet på ham.

[quote:3-left]

Jeg var ikke på Beitostølen, men jeg har møtt Petter Northug mange ganger. Første gang da han som 14-15-åring vant et skiskytterrenn i sin klasse på Hauka Skisenter i Sokndal. Senere både i NM, verdenscuprenn, OL, Tour de Ski m.m. Fra å være en beskjeden tenåring, til å bli en artig type med god selvtillit, og til å bli en lukket og beregnende type som etter hvert gjorde seg tilgjengelig når han måtte. Men helst ikke uten at det var til egen nytte og fortjeneste.

Og dette har mediene funnet seg i. De har vært med å bygge opp mannen til en posisjon han neppe fortjener. Digget ham i alle sammenhenger. Gjort seg til «nyttige idioter» når han har porsjonert ut sin tid og velvilje. I større og større grad i porsjoner der han selv har tjent på det. I de siste årene har han stort sett åpnet seg kun for TV2-såpen «Sirkus Northug» eller for sponsor Vi Menn.

Etter den skandaløse kjøreturen i mai, stilte han opp for utvalgte medier til eksklusive intervjuer. Vel regissert for å oppnå egen effekt og tilfredsstille sin hovedsponsor. Det samme skjedde etter rettsaken og dommen tidligere i høst.

Så ble han taus. Svarer ikke når mediene henvender seg til han. Later som han ikke hører eller ser journalister eller autografjegere. Gjør seg mystisk og spennende. Hva skjer?

[quote:1-left]

Jo da! Mediene lar seg lure. En, to, tre – hele pressekorpset tar høyre om og løper etter Petter på vei ut fra skistadion. Hadde Petter hoppet i den nærmeste elva, er jeg sikker på at journalistene hadde hoppet etter. Og når de endelig får omringet han og stilt noen opplagte spørsmål, så svarer han surt, og med enkeltord. Uhøflig og barnslig.

Slik får Petter holde på, og mediene dilter etter. Og manager Langås unnskylder ham med at Petter helst vil snakke med beina. Slik får Petter holde på helt til neste gang det tjener ham at han stiller opp.

Jeg skulle ønske at mine gamle journalistkolleger snart våget å gjøre felles front mot Petter Northug og apparatet rundt ham. Snudd ryggen til for på den måten å fortelle at skal han identifisere seg med verdiene som sponsor COOP egentlig står for, så bør han vise normal folkeskikk. Det fortjener – ikke journalistene i pressekorpset – men det norske folk som betaler lønna hans.

PS! Og COOP – når er mangel på god folkeskikk blitt god markedsføring av ”litt mitt”?

Powered by Labrador CMS