Reidun Kjelling Nybø. Arkivfoto: Aleksander Ramberg

Samler etiske regelverk

GARDERMOEN (Journalisten): Redaktørforeningen oppfordrer alle redaksjoner til å publisere sine egne regelverk åpent for alle.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Til årets høstmøte samlet Norsk Redaktørforening inn etiske regelverk fra flere mediehus og publiserte dem på foreningens nettsider.

- Vi tror dette kan være et godt hjelpemiddel for våre medlemmer og for journalister. Da vi gikk ut og etterlyste regler, var det mange som svarte at de ønsket å gå igang med å lage slike og at en oversikt over hva som finnes på området vil være til god hjelp. Vår erfaring er at slike prosesser i mediehusene er veldig lærerike og minst like viktige som reglene som lages, sier assisterende generalsekretær Reidun K. Nybø til Journalisten.

[factbox:1-center]

Hun forteller at av i alt 260 ansvarlige redaktører svarte 140 på henvendelsen om de ville dele sine interne etiske regler med bransjen. Nærmere 50 av disse har sendt inn regelverkene.

Nybø mener at alle som har regler er interessert i å dele dem. Noen, som Kommunal Rapport og VG, har publisert sine etikkregler på nett.

- Det burde flere gjøre. Åpenhet om våre retningslinjer og etiske dilemmaer er viktig.

Siden mediehus som Dagbladet, NRK, VG og TV 2 har husregler som er systematisert etter Vær Varsom-plakaten, har Redaktørforeningen lagt inn disse reglene på hvert enkelt punkt. Særlig har mange mediehus etikkregler knyttet til punkt 4.7 i plakaten.

[factbox:2-center]

Powered by Labrador CMS