Sigrun endelig på rett hylle

Lokalavis får ikke erfarne søkere. Ga sjansen til butikkansatt med journalistdrøm.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sigrun Haugsdal Reknes (30) er strålende fornøyd. Den mangeårige butikkmedarbeideren fikk jobb som journalist, mot slutten av det trolig verste nedbemanningsåret norske medier har opplevd. Endelig er hun i gang med yrket hun har drømt om i mange år.

Hundrevis av redaksjonelle medarbeidere forlot redaksjonene sine i 2014 - mer eller mindre frivillig. Til tross for at mange åpenbart er på jobbjakt sliter avisa Nordhordland - som kommer ut i Knarvik rett nord for Bergen - alvorlig med å rekruttere kvalifiserte journalister. I oktober snudde avisa på flisa og ansatte Reknes i et seks måneders vikariat.

[factbox:1-right]

Reknes forteller til Journalisten at hun tok journalistikkutdanning ved Norges Kreative Fagskole i Bergen fra 2004 til 2006.

– Jeg jobbet i butikk ved siden av og frilanset for lokalavisa Strilen på hjemstedet mitt. Da jeg var ferdig med det toårige studiet var det ingen ledige journalistjobber i nærheten av der jeg bor. Jeg fikk vakter i en butikk og fant etter hvert ut at jeg ville konsentrere meg om familielivet. Jeg måtte jo ha trygg inntekt i etableringsfasen og tok derfor fast jobb i en matbutikk. Men det var ikke egentlig butikkarbeid som var min greie. Jeg ønsket et mer kreativt arbeid.

Overraskende mulighet

Reknes fikk etter hvert to barn og slo seg til ro i butikkbransjen. I vår sa hun imidlertid opp og tok seg deltidsjobb i en kantine. Etter et halvt år fikk hun overraskende en mulighet til å komme seg inn i mediebransjen, der ledige journalistjobber er en sjeldenhet for tiden.

[quote:1-left]

Det hele skjedde på en noe spesiell måte. Her overtar Yngve Garen Svardal, journalist og leder av redaksjonsklubben i Amedia-eide Nordhordland, fortellingen:

– Vi hadde utlyst vikariatet, men Sigrun hadde ikke sett annonsen. En dag var jeg på arbeidsplassen hennes for å lage en sak. Jeg overhørte at hun snakket med noen andre om at hun gjerne ville jobbe som journalist. Da ringte jeg en jeg kjenner og fikk ham til å tipse Sigrun. Det førte til at hun tok kontakt med oss, søkte og fikk vikariatet.

Yngve Garen Svardal er leder av redaksjonsklubben i Nordhordland. Foto: Morten Sæle, Nordhordland

Tok sjansen

Reknes er svært glad for at Nordhordland tok sjansen på å ansette henne i vikariatet. Hun tok en sjanse også selv, og er spent på om det er muligheter til fortsette å jobbe som journalist slik tidene er i bransjen.

– Jeg sa opp kantinejobben, til tross for at vikariatet i Nordhordland kun varer i seks måneder. Jeg følte at jeg uansett måtte ha en ny jobb, og var derfor villig til å ta sjansen.

[quote:2-right]

– Hvordan opplever du å jobbe i Nordhordland?

– Det er veldig spennende. Jeg får anledning til å være kreativ, finne egne saker og i stor grad legge opp min egen hverdag i redaksjonen. Det er dette jeg ønsker å fortsette med, sier Reknes.

Liten interesse

Klubbleder Svardal stusser over mangelen på interesse for journalistjobber i Nordhordland. I løpet av et års tid har avisa lyst ut to vikariater, men mottatt svært få aktuelle søknader.

[quote:3-left]

– Vi fikk søknader fra svenske lagerarbeidere og østeuropeiske bussjåfører, via NAV. Det får meg til å stille spørsmål om hvor desperate folk i bransjen egentlig er etter å få seg jobb som journalist. I bergensområdet har det jo vært brutale kutt i bransjen, og vi ser at svært mange journalister søker på ledige stillinger som informasjonsmedarbeidere. Det er noe som skurrer når en avis som holder til 30 minutters kjøretur fra Bergen sentrum knapt får en eneste kvalifisert søker. Ja, vi er små og vi er ikke akkurat lønnsledende. Men vi er en avis og man får mange krevende journalistiske utfordringer her, sier Svardal.

Han legger til at han har vært med på flere ansettelsesprosesser i avisa og sett svært få søknader fra erfarne journalister.

Nest sist

Nordhordland ligger nest sist på lønnsstatistikken til Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening for 2013, med en gjennomsnittlig bransjelønn på 378.421 kroner. Kun Fjordenes Tidende hadde et dårligere lønnsnivå. Snittet for alle i NJ/MBL-området var på 543.392 kroner i fjor.

[quote:4-right]

Noe av forklaringen på det lave lønnsnivået er ifølge Svardal at det har vært en viss utskiftning i Nordhordlands redaksjon de siste to-tre årene. Gjennomsnittet er redusert som følge av at enkelte erfarne medarbeidere nå er ute. Redaksjonen er også kuttet med ett årsverk siden i fjor og består nå av redaktør, redaksjonssjef og fire skrivende journalister.

Redaktør og daglig leder Randi Bjørlo bekrefter problemene med å rekruttere erfarne journalister.

– Det har kommet få aktuelle søknader til de ledige vikariatene vi har utlyst i fjor og i år. Det er ikke særlig mange søkere til faste jobber, heller.

Godt arbeidsmiljø

– Hva tror du selv at dette skyldes?

– Vi er en lokalavis i utkanten, men tross alt ikke så langt fra Bergen. Det burde ikke være slik. Jeg kan skjønne at folk som har jobbet som journalist i en årrekke ikke vil ta vikariater. Lønna er i tråd med NJs stige og gjeldende tillegg. Utover det betaler vi det vi har mulighet for. Vi har et godt arbeidsmiljø og fleksibel arbeidstid. Det er ikke så mye annet vi kan gjøre for å lokke journalister hit, sier Bjørlo.

Powered by Labrador CMS