Skulle sendes ut av landet i dag

Brasiliansk journalistmedhjelper frykter for livet. Har anmeldt staten etter avslag på asylsøknad.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En 28 år gammel såkalt fikser fra Rio de Janeiro i Brasil ble pågrepet av politiet i Oslo tirsdag. Fikseren har jobbet for en rekke utenlandske journalister i Brasil, blant dem flere norske. Pågripelsen skjedde da den brasilianske asylsøkeren møtte opp på Grønland politistasjon for å overholde meldeplikten sin.

Ifølge fikserens advokat Øivind Sterri aktet politiet å tvangsreturnere brasilianeren til hjemlandet klokka 16.00 onsdag ettermiddag.

– Dette til tross for at saken hans skal opp for retten senere, sier Sterri, som umiddelbart etter pågripelsen leverte en begjæring om løslatelse av fikseren.

“Han frykter for sitt liv ved en retur til Brasil”, skriver advokaten i begjæringen.

Journalisten har av hensyn til hans sikkerhet valgt å anonymisere asylsøkeren.

Kritisk journalistikk

I sin asylsøknad har brasilianeren opplyst at han har fått en rekke drapstrusler som følge av sitt samarbeid med utenlandske medier om kritiske reportasjer. Han frykter å bli drept av politiet og/eller myndighetspersoner som er blitt stilt i et svært negativt lys.

[quote:1-right]

Midt på dagen onsdag fikk imidlertid Sterri beskjed om at hans klient ble løslatt.

– Min klient er selvfølgelig veldig glad for avgjørelsen. Men det hele er veldig spesielt. Politiet begrunnet pågripelsen med at det var foretatt en grundig vurdering av saken. Nå snur de altså, uten noen nærmere forklaring. Jeg oppfatter at det er fordi det så ut til å bli medietrykk på saken.

Sterri håper at klienten hans nå får såkalt utsatt iverksettelse av vedtaket om utsendelse, som er en konsekvens av avslaget på asylsøknaden.

[factbox:1-left]

Avslo umiddelbart

28-åringen har oppholdt seg i Norge siden sommeren 2013, da han søkte asyl. Utlendningsdirektoratet (UDI) avslo søknaden umiddelbart, men brasilianeren anket. Ankeinstansen Utlendingsnemnda (UNE) ga endelig avslag, men brasilianeren fikk utsatt iverksettelse inntil det forelå et endelig vedtak. Dermed oppholdt han seg lovlig i Norge inntil september i fjor.

21. desember ble han pågrepet av politiet i en rutinekontroll, men løslatt mot meldeplikt. Dagen etter tok advokat Sterri - på vegne av sin klient - ut søksmål mot UNE for å bestride avslaget om asyl. Det inngår som en del av stevningen at UNE må komme med et svar på om 28-åringen kan være i Norge til rettssaken er avgjort.

Regjeringsadvokaten har frist til 28. januar med å besvare stevningen på vegne av UNE. Det er ventet at saken kommer opp i Oslo tingrett i løpet av våren.

Et farlig land

I stevningen viser Sterri til informasjon fra organisasjonen Committee to Protect Journalists. CPJ rangerer Brasil som ett av verdens farligste land for journalister.

Sterri håper at asylsøkeren på nytt får utsatt iverksettelse av vedtaket om utsendelse.

[factbox:2-right]

Det er Politiets Utlendingsenhet som har oppgaven med å uttransportere asylsøkere som har fått avslag. Hos PU får Journalisten til svar at enheten forholder seg til vedtakene fra UDI og UNE og ikke kan kommentere enkeltsaker.

UNE kommenterer heller ikke statusen i enkeltsaker, utover å vise til de vedtak som er fattet. I dette tilfellet har UNE - i likhet med UDI - ikke funnet grunnlag for å gi 28-åringen asyl i Norge.

Stig Arild Pettersen

Støttespiller

Asylsøkeren har fått hjelp av venner og kjente til livsopphold i Norge mens han venter på saken. Journalist Stig Arild Pettersen, som jobber for mange av de største mediene her i landet, har oppholdt seg i Brasil i flere perioder de siste årene. Han har flere ganger benyttet 28-åringen som fikser.

[quote:2-left]

De to har utviklet et vennskap og Pettersen har det siste året engasjert seg som støttespiller for brasilianeren i hans kamp for å oppnå asyl i Norge. Han har også samarbeidet med Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) om saken.

Etter løslatelsen onsdag føler Pettersen seg fortsatt ikke trygg på at asylsøkeren får bli i Norge inntil rettssaken.

– Han er utrolig dyktig og kunnskapsrik. Jeg har lært mye av ham. Jeg tror ham når han sier at myndighetene i Brasil bortført og sannsynligvis drept faren hans, og at de har torturert og drept fetteren hans. Dermed er det fare for at han blir utsatt for det samme så snart han er tilbake i Brasil, sier Pettersen, med henvisning til fikserens egen forklaring i asylsøknaden.

Pettersen har fått tilgang til et videoklipp som angivelig viser soldater som bortfører 28-åringens fetter i bydelen Maré, der også 28-åringen er vokst opp.

Dette gjør fikserne

Eskil Engdal i Dagens Næringsliv er en de norske journalistene med størst utenrikserfaring. Han har benyttet fiksere i en lang rekke land. I stevningen av UNE har advokat Sterri benyttet et notat fra Engdal om fiksernes betydning for journalister på oppdrag i utlandet.

I notatet viser Engdal til at CPJ har dokumentert 69 drap på fiksere siden 2003.

[quote:3-right]

” En fikser er enkelt skissert en lokalkjent person som assisterer journalister på oppdrag i utlandet, hjelper ham med å forstå lokale skikker og prosedyrer og bruker sin kunnskap til å hjelpe tilreisende journalister med sitt mål: å få ut sin historie. Oppdraget innebærer alt fra å være sjåfør, tolking, å arrangere avtaler, innkvartering og logistikk som å skaffe til veie mat, rent vann og i enkelte tilfeller legehjelp,” skriver Engdal.

Et annet sted i notatet heter det:

” I takt med at stadig flere internasjonale mediehus avvikler sine faste representasjoner i utlandet, er fikseren blitt en vital og helt nødvendig del av det journalistiske arbeidet for all verdens tilreisende journalister,” skriver Engdal.

Powered by Labrador CMS