Se Steinfeld i fri dressur

HELL (Journalisten): En av landets mest respekterte journalister refset både journalister og redaktører for slurv, dårlig språk og mangel på kildekritikk og redelighet.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hans-Wilhelm Steinfeld forlot NRK i fjor, for å starte en ny karriere som ansatt i PR-byrået Corporate Communications. Journalisten intervjuet Steinfeld i fjor høst og formidlet hans råd til unge som vil følge i hans fotspor. Han fortalte også om egne tabber og triumfer.

Etter et knapt halvår i sin nye jobb ble utenriksveteranen invitert til å snakke i “fri dressur om dagens journalistikk og journalister”. Det ble et friskt oppgjør med Steinfelds tidligere bransje.

[factbox:1-left]

Tung meny å fordøye

Møtet med med Steinfeld var første innslag på Hellkonferansen 2015, der drøyt 200 journalister fra Midt-Norge er samlet i helgen. En høyrøstet bergenser i tjukkeste Trøndelag var et lovende utgangspunkt, og Steinfeld skuffet ikke.

Men flommen av anekdoter, spissformuleringer og til dels frodige personbeskrivelser - noen av dem over grensen for gjengivelse her-  ble nok en litt tung meny å fordøye for enkelte en tidlig fredags kveld.

Det ble en heftig historie- og etikktime med Steinfeld. Han minnet journalistene i salen på det han oppfatter som sentrale journalistiske verdier også i en digital og nedbemannet bransje:

* En nyhet er alltid avviket fra normen.

* Kildekritikk er en faghistorisk disiplin, men avgjørende viktig også i journalistikken.

* Sunt bondevett er fortsatt et analyseverktøy.

Vesentlighet og fakta

- Vesentlighetskriteriene forfaller, tordnet Steinfeld. Han fortsatte:

- Vi har et problem med kildekritikken når Google er den viktigste kilden.

Også dårlig språk, spesielt i nettredaksjonene, irriterer Steinfeld skikkelig, fikk vi vite.

[quote:1-right]

Samtidig slo han fast at tilgangen på informasjon, og nordmenns hyppige reiser i utlandet, betyr at journalister ikke kan bløffe så mye med fakta som før.

Steinfeld gjennomgikk en rekke etiske problemstillinger han hadde tatt stilling til gjennom sin NRK-karriere, ikke minst da han var sjef for Dagsrevyen. Både ivrige vaktsjefer, krimjournalister, kjendisreportere og portrettjournalister fikk så hatten passet.

- Noen av dem har diktet så mye mye at de hører mer naturlig hjemme i Norsk Forfatterforening enn i Norsk Jornalistlag, smalt det fra scenen.

Refset redaktører

Enkelte redaktører Steinfeld hadde vært i klinsj med ble levnet liten ære. Han viste til det han betegnet som to veldig negative erfaringer i fjor, med Adresseavisen som han inviterte til Moskva og Journalisten som kom på besøk til ham i Budapest.

- Å snakke med de to sjefredaktørene etterpå var som å snakke med lobotomerte mennesker, uttalte Steinfeld.

Journalistens redaktør Helge Øgrim velger å ikke kommentere denne uttalelsen. 

Salen med hovedsaklig sindige trøndere lot seg underholde og engasjere, men enkelte ga uttrykk for at Steinfelds ordbruk var i sterkeste laget.

 

Powered by Labrador CMS