Kristine Foss mener pressen har lang og god erfaring med å håndtere referatforbud og det burde retten stole på at pressen ivaretar. Foto: Birgit Dannenberg

Kristine Foss synes innsynsnekt i tingretten er merkelig

Mediene får ikke innsyn i fengslingskjennelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Før helgen ble en tidligere journalist varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud i fullstendig isolasjon. Mannen er siktet for grov korrupsjon. I berammingen oppgis ikke navnet på den siktede, bare advokatens navn.

Flere medier har gått sammen i ett forsøk på å få innsyn i fengslingskjennelsen, men dette er avvist av tingretten. Begrunnelsen er frykt for bevisforspillelse. Selv med et pålegg overfor mediene om referatforbud fra kjennelsen, vil tingretten ikke utlevere den.

«Saken er spesiell og alvorlig. Videre er etterforskningen helt i startfasen og det foreligger således fare for bevisforspillelse. Dersom kjennelsen utleveres til pressen, vil det være mulighet for at svært mange personer får kjennskap til opplysninger som vil kunne hindre eller vanskeliggjøre oppklaring av saken,» skriver tingretten.

– I utgangspunktet virker det litt merkelig. Det er vanskelig uten å vite det faktiske grunnlaget deres, men høres ut som løse antakelser: at fordi han en gang jobbet som journalist er de engstelige for å gi ut informasjon til andre journalister. Det er i så fall et så diffust og lite konkret grunnlag at det ikke kan forsvare å holde tilbake fengslingskjennelsen, sier jurist Kristine Foss i Norsk Presseforbund til Dagbladet.

Til VG sier den tidligere journalistens advokat Jonny Sveen at hans klient nekter for å ha gjort noe straffbart.

– Selv om han legger til grunn det faktum som politiet legger til grunn, så anses det fra vår side at forholdet ikke er straffbart, sier han til avisen.

Powered by Labrador CMS