PFU delte seg i synet på NRK-dokumentaren "Den siste reisen". Foto: Tor Torgersen/streaming

PFU felte Brennpunkt for selvmords=dokumentar

Utvalgsmedlemmene enige om at NRK burde utvist større varsomhet, men delte seg når det kom til reaksjonsform. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Aktiv dødshjelp, også kalt legeassistert selvmord, førte til en vanskelig og komplisert debatt i Pressens Faglige Utvalg tirsdag formiddag.

Den første av tre klager mot Brennpunkt i tirsdagens møte handlet om dokumentarfilmen “Den siste reisen”, som NRK Brennpunkt sendte tirsdag 3. mars i år. Den tok for seg historien om en alvorlig syk kvinne som velger å avslutte livet sitt på en klinikk i Sveits.

PFU-sekretariatet innstilte på frifinnelse. Men etter en times dragkamp måtte utvalgsleder Alf Bjarne Johnsen trykke på pauseknappen og be utvalgsmedlemmene jobbe med nye utkast til uttalelse. Utvalget var da splittet i tre fraksjoner med ulikt syn på saken, men det lå an til flertall for å gi NRK kritikk i en eller annen form.

Delte seg

Utvalget delte seg til slutt i et flertall og et mindretall. Hele utvalget er enige om at NRK, gitt filmens svært alvorlige tema, og usikkerheten knyttet til mulig smitteeffekt, skulle ha (mindretallet: kunne ha) utvist (mindretallet: en noe) større varsomhet i formidlingen av handlingsforløpet eller på annen måte forsikret seg om at siste setning i Vær Varsom-plakatens punkt 4.9 var ivaretatt.

Flertallet kommer med følgende uttalelse:

“Det er bredt akseptert innenfor forskningen at detaljert omtale av selvmordsmetoder kan ha en smitteeffekt. Dette er også grunnen til at dette er spesielt omtalt i Vær Varsom-plakaten. Samtidig som det er positivt at problematikken rundt selvmord, herunder legeassistert selvmord, omtales, er det derfor viktig at man søker å unngå en unødig detaljeringsgrad. Videre bør man være nøye med å presentere alternativer til selvmord og måter man kan forebygge selvmord på.”.

Flertallet, som består av Alf Bjarne Johnsen, Eva Sannum og Frode Hansen, finner at NRK har opptrådt kritikkverdig. Dette innbærer en mildere form for brudd.

Henrik Syse slutter opp om denne uttalelsen, men mener dette medfører at NRK har brutt god presseskikk.

Tok dissens

Tone Angell Jensen, Øyvind Brigg og Amal Aden tar dissens. De mener at programmet er innenfor det presseetisk akseptable. Etter en samlet vurdering finner utvalgets mindretall at NRK ikke har brutt god presseskikk.

Powered by Labrador CMS