Phorn Bopha fra Kambodsja deltar på sin andre internasjoinale konferanse om gravejournalistikk. Foto: Helge Øgrim

Gravejournalister fra 121 land strømmer til Lillehammer

LILLEHAMMER (Journalisten): Imponerende global deltakelse på GIJC2015.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den internasjonale konferansen for gravende journalistikk - Global Investigative Journalism Conference (GIJC) - har vendt tilbake til Lillehammer sju år etter forrige gang, også denne gangen med Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (Skup) som arrangør. I 2008 deltok drøyt 500 personer fra 86 land på den fjerde internasjonale gravekonferansen i rekken.

I år er om lag 900 dyktige gravejournalister – fra 121 land - på plass på Lillehammer Hotel i åsen over byens sentrum og den kjente gågata. I alt 250 personer hjelper til med å gjennomføre GIJC-konferansen, inkludert innledere, moderatorer og frivillige.

Rapporterer vestover

- Jeg kommer for å lære mer, sier Phorn Bopha (30) fra Phnom Penh. Hun vokste opp på landsbygda i en familie med beskjeden skolegang. Familien drev en elveferge, men flyttet til hovedstaden i 1993.

Moren mente Bopha var smart nok til å bidra til økonomien uten altfor lang utdannelse, men hun tok vidregående og fikk stipend til universitet. Der studerte hun nasjonal litteratur, engelsk og elementær juss, før sin første journalistjobb. 

Etter 3 år som medarbeider ved det tyske nyhetsbyrået DPAs korrespondentkontor i Phnom Penh, har Phorn jobbet i den engelskspråklige avisa Cambodia Daily. De siste årene har hun kombinert frilansing for Voice of Americas khmer-seksjon og undervist i medier og kommunikasjon ved Pannasastra University.

Hennes første gravekonferanse var nettverket Global Investigative Journalism Networks Asia-konferanse i Manilla i fjor.

Volda tok jobben

De frivillige på GIJC omfatter drøyt 20 personer, blant dem 13 studenter fra Høgskulen i Volda. Også frivillige fra blant annet fra Hong Kong, India og New Zealand er i sving med å videofilme og formidle de mange sesjonene til sosiale medier.

Deltakerne fikk utlevert et 64 siders konferansemagasin da de ankom onsdag.

Skup-leder Jan Gunnar Furuly med den spesiallagede Kaplan-dollaren som kan brukes av de 900 som deltar på den internasjonale konferansen for gravejournalister. Foto: Bjørn Åge Mossin

Egen valuta

- Hotell- og matprisene ligger faktisk på samme nivå som i 2008. Og vi har fått laget en egen Skup-valuta som kan brukes på konferansen. Den har vi kalt Kaplan-dollar etter generalsekretær David Kaplan i Global Investigative Journalism Network, sier en fornøyd Skup-leder Jan Gunnar Furuly.

Han holder fram et eksemplar av seddelen som trolig blir populær i barene på hotellet.

- Kaplan-dollaren er designet av Arild Midthun, som tegner Donald Duck-bladene i Norge. Kaplan har fikset 120.000 dollar i bidrag til årets konferanse, og har personlig gitt 10.000 dollar til mottakelsen vi skal ha, forteller Furuly.

Følg Journalisten.nos dekning av GIJC-konferansen de neste fire dagene

Jobbet siden 2013

Furuly har vært frikjøpt fra Aftenposten i til sammen fire måneder for å jobbe med forberedelsene, som startet i 2013 da Norge vant avstemningen på den forrige GIJC-konferansen i Rio de Janeiro. 7-8 fra Skup-familien har vært direkte involvert i arbeidet over tid.

Budsjettet for årets konferanse ligger et sted mellom 5 og 6 millioner kroner.

Gravekonferansen byr på 170 sesjoner inkludert over 100 paneler, workshops og seminarer.

- Vi har fått bidrag fra både Utenriksdepartementet, Fritt Ord, Norsk Journalistlag og det internasjonale nettverket for gravejournalistikk bidrar økonomisk til årets begivenhet, forteller Furuly.

Powered by Labrador CMS