Hege Moe Eriksen alternerer med Gry Blekastad Almås om å lede Urix på NRK2. Foto: NRK

Lengre sendinger og flere seere hos Urix

Men de blir stadig eldre, nesten fem år på fem år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ved nyttår utvidet NRK sendeflaten til Urix på NRK2. Fra én time og tjue minutter i uken til to timer. Samtidig er merkevaren blitt langt mer rendyrket enn før. På nett har de etablert “Urix forklarer” og på radio heter det ikke lenger “Verden på lørdag”, men “Urix på lørdag”.

Ifølge utenrikssjef Knut Magnus Berge har det vært viktig å se plattformene i en sammenheng. I alt bidrar 15 reportere fra hjemmeredaksjonen og ti korrespondenter i utlandet med innhold til nyhetssendinger, Urix, nett og radio. I tillegg består redaksjonen av to vaktsjefer og to programledere på TV.

Nesten ti prosent flere

Og på TV hadde Urix de første par ukene en rating på 131.000 seere. Det er en økning på 11.000 seere fra første halvår i fjor. Her må det tas høyde for at fjorårstallene har en langt bredere empiri enn årets siden dette er en kortere periode. På samme tid i 2011 hadde programmet 103.000 seere, for så å falle året etter og senere gradvis bygge seg opp igjen.

I 2011 var seerne i snitt 60 år gamle. Det virker som om det er de samme som ser på i dag. Nesten fem år senere er de som ser på Urix 64 år gamle. Altså er det lite som tyder på at de som følger programmet er påvirket av NRKs ambisjoner om foryngelse av seerne.

Samtidig som sendeflaten er utvidet med 50 prosent, eller ti minutter per program, ser det ut som om færre ser hele programmet. Mens 67 prosent av seerne i første halvår i fjor så hele programmet, er tallet falt ned til 60 prosent i år.

Berge tor det blant annet kan forklares med programserien som feirer Kongeparet 25 år på tronen. For, sier utenrikssjefen, det er ikke slik at seerne faller fra, men at de heller kommer sent til. Da en episode i kongeserien var satt opp ti minutter minutter inn i Urix-sending, kunne de se på målingene at seerne først kom da dette programmet var ferdig.

– Jeg tror at vi må nok vedgå at når vi er plassert på NRK2 så er vi avhengig av programsettingen til NRK1. Men det er ikke gitt at folk forsvinner.

Viktigere med verdensnyheter

Berge sier folk nok opplever at det er blitt viktigere å følge med på det som skjer utenfor landets grenser. Kanskje særlig etter flyktningkrisen i fjor høst. Dette er en trend han mener de har kunnet se over tid.

Men så var det dette med alder da. 

– Vi er glade for at godt voksne ser på Urix, men vi ønsker også de unge med.

Et av grepene for å nå de yngre er direkterapportering på Facebook. Dette har både Sigurd Falkenberg i Midtøsten og Espen Aas i London testet.

– Det handler om vilje til å eksperimentere. Og vi har fått gode tilbakemeldinger på dette. Dette er noe alle skal drive med på sikt. Korrespondentene har vært bimediale i flere år. Nå er de trimediale med tre plattformer som er likestilt.

 

Powered by Labrador CMS