Martin Lehmann ble pågrepet av politiet i september. I mai må han møte i retten. Foto: Rune Pedersen/Politiken.

Politiken møter politiet i retten etter at fotografen deres ble anholdt i fjor høst

Fotograf Martin Lehmann skulle dekke flyktningstrømmen på motorveien i Danmark. Nå vil politiet at han skal straffeforfølges for ikke å ha fulgt ordre om å forsvinne fra veien.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det vakte stor oppmerksomhet da Politiken-fotograf Martin Lehmann i sommer ble pågrepet og eksortert bort fra en motorvei på Sør-Jylland. Lehmann var sendt ut på oppdrag fra avisen for å dekke flyktningstrømmen gjennom Danmark.

Til sin egen avis forteller han at han ankom motorveien på ettermiddagen. Da hadde flyktningene gått i nesten fire timer. Lehmann viser pressekortet til politiet og ber om adgang.

– Så får jeg lov til å være der. Vi er fem-seks fotografer og journalister på stedet. Litt senere finner jeg ut at tv-folkene som hadde vært der tidligere hadde fått bedskjed om å gå like før jeg ankom. Dersom de ikke gjorde det, ville de bli siktet. Det visste jeg ingen ting om, sier han.

Lehmann begynner å fotografere. Så blir han bedt om å forlate stedet. Han kontakter fotosjef Thomas Borberg i Politiken og spør hva han skal gjøre.

Jeg sier til ham
at du skal bli

– Jeg sier til ham at du skal bli. Dette er den viktigste historien i nyere tid i Danmark og den skal vi selvfølgelig fortelle. Så gikk det 20 minutter før Martin ringte tilbake og fortalte at han var blitt anholdt, forteller Borberg til Journalisten.

Lehmann påberopte seg pressens rett til å dokumentere det som skjedde.

Noen timer før Lehmann arresteres er kollega Michael Drost-Hansen i Jyllands-Posten også på motorveien. Han møter politiet på en helt annen måte når han fotograferer en politimann som sitter midt i veien og leker med ei lita syrisk jente. Bildet rørte verden. Her kan du lese historien bak bildet.

Rasende på kollegene

Fem måneder er gått siden hendelsen inntraff på motorveien. I mellomtiden har Lehmann tatt et kraftig oppgjør med kollegene som forlot motorveien av fri vilje.

– Jeg er professionelt rasende på mine kolleger etter at de tok kaffepause mens danmarkshistorien rullet rett forbi. Man er ikke journalist hvis man går fra en begivenhet fordi blokken er full. Da handler det om å tenke butikk og at varen er ferdig produsert, sier Lehmann til danske Journalisten.

Noen uker etter pågripelsen klager Politiken saken til statsadvokaten. Politiet på sin side har holdt fast ved at deres opptreden ikke er klanderverdig. I et brev til Politiken redegjør politiet for hvorfor de gikk til pågripelse og gjenholding av Lehmann, og påpeker at de fire ganger i forkant av pågripelsen ba ham om å fjerne seg fra veien.

Mandag ble det kjent at politiet reiser tiltale mot Lehmann for å få ham straffet.

Jurist og medierådgiver pressespørsmål Peter Lind Nielsen fra advokatfirmaet Bird&Bird sier til Politiken at han hadde håpet på en rettssak.

– Hvis vi ikke hadde fått dette prøvet for retten kunne politiet holdt journalister tilbake dersom noe hadde skjedd, og kjørt dem til en politistasjon langt borte slik at de ikke kunne følge det som skjedde.

Folket mot myndighetene

Politiken mener siktelsen er feil. Fotosjef Borberg sier til Journalisten at det er en prinsipielle sak, og at det ikke er snakk om Lehmann eller Politiken mot politiet.

Vi er fortsatt overbevist
om viktigheten av å være
på veien slik vi var

– Det er pressen og alle landets borgere mot myndighetene. Vi som pressefolk har som privilegium og plikt å opplyse om det som skjer i samfunnet.Ett grunnleggende element i dette er å se i kortene de eneste i samfunnet som ved lov kan benytte seg av maktmidler.

Hendelsen har så langt ikke skapt noen presedens for journalister og fotografers arbeid. For det meste går samarbeidet mellom presse og politi i Danmark fint. Borberg sier at det ikke er så ofte at dette samarbeidet skjærer seg, men når det først skjer blir det veldig tydelig.

– Vi skal kjempe for denne retten. Vi er fortsatt overbevist om viktigheten av å være på veien slik vi var. Men jeg kan godt fortstå at frilansere som ikke har store mediehus i ryggen gikk på politiets oppfordring.

Thomas Borberg. Foto: Rune Pedersen/Politiken.

Rettssaken er berammet til 3. mai, som tilfeldigvis også er UNESCOs pressefrihetsdag.

Powered by Labrador CMS