Reportere uten grenser er ute med en ny versjon av sin oversikt over situasjonen for mediene.

Organisasjon: – Pressefriheten i verden innskrenkes

Verden kan være på vei mot «en ny propagandaperiode», advarer organisasjonen Reportere uten grenser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Alle kriteriene viser forverring. Myndighetene i en rekke land prøver å ta tilbake kontrollen over landene sine og frykter en altfor åpen offentlig debatt, sier generalsekretær Christophe Deloire i Reportere Uten Grenser (RSF) til nyhetsbyrået AFP.

The World Press Freedom Index rangerer 180 land etter kriterier som medienes uavhengighet, selvsensur, rettssamfunn, gjennomsiktighet og uheldige forhold.

– Vi er på vei inn i en ny propagandaæra, der nye teknologier gir myndighetene mulighet til å spre egen informasjon til lave kostnader, slik den dikteres. På den andre siden står journalistene i veien, sier Deloire.

Tilbakegang i Latin-Amerika

Årets oversikt viser tilbakegang i alle deler av verden, men spesielt i Latin-Amerika. I Venezuela og Ecuador er volden «institusjonalisert», mens pressefriheten i Honduras trues av organisert kriminalitet, ifølge RSFs rapport. I Colombia er straffrihet det største hinderet for pressefriheten, mens den utbredte korrupsjonen i Brasil også rammer journalister.

Verstingene på listen er land som Kina (166. plass) Syria (177. plass), Nord-Korea (179. plass) og Eritrea, som kommer helt sist.

Bekymring for Polen

Europa er fortsatt den regionen i verden som har størst pressefrihet, men Reportere Uten Grenser advarer om at misbruk av tiltak mot terror og spionasje har ført flere land på feil kurs.

Polen stuper hele 29 plasser til 47. plass, hovedsakelig på grunn av at den ultrakonservative regjeringens nye medielov, som gir myndighetene makt til å utnevne og avsette sjefer i statlig radio- og tv. Frankrikes ranking faller 7 plasser til 45. plass fordi «de fleste nasjonale medier i privat sektor nå eies av en håndfull forretningsfolk med økonomiske interesser som er urelatert til mediene».

Organisasjonen uttrykker også uro for at trusler mot journalister øker i takt med nasjonalistiske strømninger. Det er også bakteppet for at Sverige falt til 8. plass på rankingen, mens Tyskland falt til 16. plass.

Finland er rangert som landet med størst pressefrihet, etterfulgt av Nederland og Norge.

Japan raser

Japan stupte til 72. plass ned 11 plasser fra året før, noe Reportere Uten Grenser begrunner med selvsensur overfor statsminister Shinzo Abes regjering. Pressen i Japan er blant verdens mektigste, og journalistene kan dekke hva de vil – unntatt såkalte «statshemmeligheter», påpeker organisasjonen.

En lov forbyr mediedekning av denne vage kategorien, som omfatter blant annet atomkatastrofen i Fukushima, kongefamiliens privatliv og Japans forsvar.

Lyspunkter

Blant lyspunktene er Tunisia, som klatrer 30 plasser til 96. plass. Journalister her utsettes fortsatt for trakassering, vilkårlige pågripelser og straffeforfølgelse. Men Tunisia har i dag en fri presse, og den positive utviklingen siden den demokratiske revolusjonen i 2011 fortsetter.

Også i Ukraina er pressefrihetens kår blitt langt bedre det siste året, takket være det faktum at konflikten i øst har avtatt.

I Afrika fremheves Namibia som et prakteksempel på pressefrihet på kontinentet. Landet ligger på 17. plass på den globale lista.

– Journalistene er trygge, medielandskapet er mangfoldig, og internettet er ikke underlagt noen begrensninger, heter det.

Fakta om Reportere uten grensers pressefrihetsindeks:

• Reportere uten grensers har siden 2002 laget den årlige rankinglista World Press Freedom Index, som rangerer 180 land etter kriterier som medienes uavhengighet, selvsensur, rettssamfunn, gjennomsiktighet og uheldige forhold.

• Årets liste toppes av Finland, etterfulgt av Nederland, Norge, Danmark, New Zealand, Costa Rica, Sveits, Sverige, Irland og Jamaica.

• Helt nederst på lista ligger Eritrea på 180. plass, bak Nord-Korea, Turkmenistan, Syria, Kina, Vietnam, Sudan, Laos, Djibouti og Cuba.

• Landene som falt mest, er Polen (47. plass, ned 29), Tadsjikistan (150. plass, ned 34), Brunei (155. plass, ned 34), Burundi (156. plass, ned 11) og Japan (72. plass, ned 11)

• Landene som klatret mest på rankingen, er Tunisia (96. plass, opp 30) og Ukraina (107. plass, opp 22).

• Inndelt i regioner troner Europa fortsatt øverst på rankinglista, etterfulgt av Afrika, som i år for første gang går forbi Amerika. Deretter kommer Asia, Øst-Europa/Sentral-Asia og Nord-Afrika/Midtøsten på bunn.

Powered by Labrador CMS